Puhkumme energiaa, mutta tiedän sen kohta olevan ohi (Kesä 2024)

 Olemme Sissin kanssa nauttineet kesästä. Sissi on virkeä ja pirteä, oma itsensä, joten olemme uskaltaneet treenata ja käydä kilpailuissa. Muut kesän ja kevään kilpailut ovat menneet aika penkinalle, mutta Power Jumppeihin ajattelimme jälleen petrata kunnolla. Yksi osakilpailukin on, mihin olemme osallistuneet. Pahoin pelkään... Tai en halua ajatella sitä. Viimeinen osakilpailun osa, pääsemmekö sinne asti? No se on sen ajan murhe.... Olemme käyneet myös erilaisissa laatuarvosteluissa, mutta systeemit ovat tukkoiset, eli Sissi saa arviointinsa vasta syksymmällä.

 Sissi on jopa innostunut leikkimään omien varsojensa kanssa, joka oli minulle vähän uutta. Sen nuorimmainen on vähän aremmasta päästä, mutta oikein suloinen. Sissi kuitenkin syö ja juo oikein hyvin, ei edes mitenkään tarpeeksi hyvin vaan hyvin hyvin! Jotkin Rohtojuuren lisäravinteet ynnä muut ovat auttaneet Sissin oloon ja se jaksaa todella hyvin. Olen iloinen ja toiveeni alkaa herätä, että meillä olisi vielä yhteistä aikaa, ehkä vuosikin. Toisaalta pelkään pahinta eli sitä, että loppu tuleekin äkkirykäyksellä.

 Sissi nauttii hyppäämisestä, mutta Power Jumpin jälkeen tarmo alkoi hiipua. Tuntuu kuin sen sisäinen palo alkaisi pikku hiljaa sammua. Sissi on sosiaalinen, rauhallinen, se syö - huonommin kuin aiemmin, mutta tarpeeksi hyvin vielä. Pelkään yhteisen aikamme olevan pian ohi.

Sissi... (Kevättalvi 2024)

 En tiennyt mitä ajatella, lääkärin sanat soivat pääni sisällä. Tamma oli sairas eikä mitään ollut tehtävissä, anteeksi mitä!? Mehän tulimme vain perus terveystarkastukseen ja uutiset olivatkin nämä. Ja kaiken lisäksi nyt pitäisi jatkaa normaalia arkea ja seurailla tamman tilaa, elinaikaa sillä olisi kuukausia, ehkä vuosia. Jos hyvin käy, se kestäisi parikin vuotta, se olisi tuurista kiinni, mutta tiesin ettei se tulisi menemään niin. Tiesin sen sisimmässäni.

 Voi Sissi, sielunkumppanini... Meillä oli niin paljon nähtävää ja koettavaa vielä edessä. Tamma laskee päänsä kasvojeni viereen lähes kiinni ihoani vasten. Meidän piti voittaa Power Jumpeissa, edes kutsuvierasluokka, meidän piti.. no niin. Tamma oli nuorikin vielä, Sissin piti jäädä muutaman vuoden päästä kilpailueläkkeelle ja elää kaunista elämää Blacklakella Jupen kanssa, kunnes se ikääntyisi 30-vuotiaaksi ja minäkin olisin ihan mummona paikalla. Eih... Ei tämän pitänyt mennä näin...

 Saimme toki luvan jatkaa kilpailua, jos Sissi siitä hyötyisi mielensä puolesta. Tiesin, että se hyötyisi, se nautti siitä. En toki kiertäisi kaikkia mahdollisia pippaloita, ne tärkeimmät vain. Kuten Power Jump. Tuntui kammottavalta, vuoden 2024 PJ olisi meidän viimeinen.. eih. Sissi...

 Tamma puhkui lämmintä ilmaa poskeani vasten, kun kyyneleeni virtasivat painovoiman mukaisesti alas kohti maata. En vain kestänyt tätä painolastia sydämeni päällä. Ei tämän näin pitänyt koskaan mennä.

Have Blackbird Valmennusleiri (Kesä 2023 KESKEN)



Sheila Davis, Lockheed 




1)
Talutat ratsusi kentälle. Valkeat aidat ovat juuri maalatut, mutta yksinkertaiset. Toisessa päädyssä koristaa maisema pihatoille ja toisessa päädyssä pieni metsä, jonka takana komeilee Blacklaken kartano. Kiristät satulavyön, lasket jalustimet ja kipuat selkään. Miltä hevonen tuntuu nyt? Entä alkulämmittelyjen jälkeen?
*
Hevonen tuntuu juuri sopivalta omaan käteen, kaikki tuntuu juuri sopivalta! Bonnien tavallinen ohjastuntumakin tuntuu olevan orille oikein sopiva
- Ensimmäinen tunti on aika perus, ei mitään liian monimutkaista. Tallin hevosella ratsastavat keskittyvät erityisesti ratsuunsa tutustumiseen. Tunti sisältää paljon ympyröillä työskentelyä, suunnanvaihtoja, pujottelua ja vaihtelua askellajien välillä. Arvo, mitä tunnilla tapahtuu.Hevonen säikähtää metsäpäädyssä jotain ja keulii pari kertaa.
- Miten reagoit tilanteeseen?
*
Sheila ei juuri hätkähdä vaan suoristaa episodien jälkeen kylmänviileästi kypäräänsä ja jatkaa tehtävää mitä oli tekemässä
- Arvioi miten loppu tunti sujui: (4)


2)
- Oops! Hoitohetken aikana alkoi piskotella ja nyt kentälle ratsuasi taluttaessa sade kovenee. Aaron neuvoo hakemaan mahdollista sadetakkia vielä, jos haluaa, mutta tuntia ei siirretä ajankohtaisesti tai ei edes maneesiin. "Ei teitä sokerista ole tehty!" Toteaa mies.
- Mikä on sinun ja/tai hevosesi suhtautuminen ilmaan, entä ensivaikutelma opettajasta?
*
Sheilaa ärsyttää sade, hän on kieltämättä himan sokerista tehty todellisuudessa. Hän lähtee ärsyyntyneenä hakemaan sadetakkia. Opettaja ärsyttää, sillä hän halusi väkipakolla jäädä sateeseen
- Kaikki kyydissä, alkulämmittely on suoritettu, mutta mies kutsui kaikki takaisin kentän keskelle. Aaron kävelee yksitellen jokaisen ratsukon viereen, et vielä huomaa mitä hän puuhailee, kunnes mies tulee oman ratsusi luokse ja irrottaa ohjat. Kun kaikkien ohjat on irrotettu, mies kuuluttaa: "Tänään harjoittelette istunnalla ohjaamista, ette voi tukeutua millään tavalla ohjaan." Reaktiosi?

"Voidaanko mennä maneesiin?!"
- Aloitatte käynnissä, arvo 6 sivuisella nopalla kuinka istunnalla ohjaaminen ja volttien/ympyröiden tekeminen sujuu: Helppoa kuin heinänteko
- Kenties saat opettajalta hyvän neuvon tai oivallat jotain. Miten päihität haasteesi vai päihitätkö? Sekin on okei, jos tehtävä on haastava etkä löydä ratkaisua ongelmiisi vielä! Kerro jatkotunnista!
*
Sheilan mieliala on ärsyyntynyt ja se heijastaa hevoseen. Haasteita oli paljon, eikä niitä päihitetty lähellekkään
- Ennen loppukäyntejä menette vielä pujottelua ravissa, ilman ohjia! Arvo 6 sivuisella nopalla, kuinka lopputunti sujuu. 3


Agility
- "Yllätys! Hakekaa hevoset ja tuokaa ne maneesiin", huudahtaa Jane leirihuoneistoon. Olette yllättyneitä, ei ilmeisesti erityistä hoitohetkeäkään, varusteina vain riimu ja riimunnaru, mitähän tapahtuu? Veikkauksia?
Kastraatio
- Saavutte hevostenne kanssa maneesiin, Jane on pystyttänyt sinne hevoskokoisen agilityradan! Alkuun kävelette sen ympärillä "alkulämmittelyksi" hevosten kanssa. Oikeasti Jane vaan antaa teoriaa maastakäsittelysä ja hevosen ohjaamisesta agilityssä. Fiilikset? Jaaha, minä tulin kyllä valmentautumaan, en leikkimään..
- On vuorosi, ensin mennään hevosen kanssa portin ali, johon on kiinnitetty kangasliuskoja. Mitä hevosesi tuumaa? Heitä 6 sivuista noppaa! Eihän tämä ole mitään, helppoa kuin heinänteko!
- Seuraavaksi on korkeahko silta, itse kävelet sillan vieressä samalla, kun hevosesi tulee kiivetä sinne. Miten menee, heitä noppaa! Hevonen vaikuttaa valmiilta koitokseen, mutta sinua jännittää.
- Miten meni, ylitittekö sillan? Jo vain
- Vuorossa on puomipolku, jonka jälkeen ylitetään vesimatto, mitä mieltä hevosesi on vesimatoista? Entä kuinka pujottelu puomien välissä sujuu?
*
Ei pahemmin piittaa vesimatosta, pujottelussa ei ongelmaa
- Lopuksi kaarratte pitkälle sivulle, on suositeltavaa, että lähdette heti juoksuun, koska ravipuomit koittavat kovin nopeasti käännöksen jälkeen. Sen jälkeen ottakaa vauhtia ja hypätkää kaksi kavalettia! Onko hevosella vielä virtaa jäljellä? Heitä noppaa! Ei.. En meinaa millään saada sitä raviin ja niin se vain kolauttelee puomeja ja kaataa kavaletit..
- Fiiliksiä agilitystä?
*
Oli ihan kivaa mutta kaiken sen alkuvitutuksen jälkeen ego ei kestä sen myöntämistä


3)
Talutat ratsusi maneesiin, välissä jouduttiin mennä ulkokautta. Ulkona tihutti vielä ja mahdolliset hienot puhtaat varusteet ovat jo rapaiset. Maneesissa on muutama lämmittelyeste ja halkaisijalle on pystytetty pari estettä kolmikaarisen kiemurauran mukaisesti. Lämmittelyt hoidetaan itse esteet mukaan lukien, muistathan kuitenkin huutaa este, kun suuntaat lämmittelyesteelle! Miten suoritat lämmittelyn?*
Pari estettä kumpaankin suuntaan, pari huonoa lähestymistä tuli, mutta Sheila lopetti vasta hyvään hyppyyn
- Lämmittelyt suoritettu ja valmennus alkaa! Aifiric selostaa vähän siitä mitä tehdään ja miten tehdään. Ensin harjoitellaan yhdellä esteellä ja lopuksi tullaan koko kiemura este.
Ensimmäinen harjoituseste, arvo vaihtaako hevosesi laukan onnistuneesti: kyllä
- kyllä
- ei
- Seuraavaksi kolmikaariselle! Miten ensimmäinen hyppy menee?* Hevonen hätäilee, mutta hyppää onnistuneesti.
- Miten reagoit ja ratsastat seuraavalle esteelle? Edessä on laukanvaihtoeste (ellei hevosesi laukkaa tässä vaiheessa vastalaukkaa.)
*
Sheila taputtaa oria nopeasti kaulalle ja keskittyy seuraavaan esteeseen
- Toinen este, no niin nyt pitäisi laukan vaihtua... Arvo miten menee! Hevonen lähestyy vähän hitaamman puoleisesti, hyppää onnistuneesti ja vaihtaa laukan.
- Miten reagoit? Miten viimeinen hyppy onnistuu? Kerro lisää!
*
Sheilaa hieman nyppii ettei hän ratsastanut esteiden välissä lisää eteenpäin, mutta on tyytyväinen puhtaasta ylityksestä
- Kolmikaarinen tehdään vielä uudelleen toiseen suuntaan, arvo kuinka se menee: Hyppy ja vaihto - kolautus (lähestyminen vastalaukassa) - hyppy


4)
Kentän sijaan Aifric ohjaakin ratsukot niitylle. Niityllä on iso alue, joka on leikattu sopivan pituiseksi hevosille. Aifric tokaisee vain hilpeänä: "Nyt ei ollakaan kentän aitojen suojissa!"
Miten uskot pystyväsi hallitsemaan hevostasi ilman aitojen turvaa? 5
- Ensin alkulämmittely, arvo miten se sujuu:
Kehnosti, heppa on energinen ja on vaikea hallita sitä ilman aitoja ja uria.
Seuraavaksi taivutellaan hevosia ja koitetaan ainakin pysyä suoralla linjalla sen aikana, kuinka hyvin hevosesi suoriutuu? 3
Tunnilla tehdään myös muuta, ympyröitä, kokoamista, takaosa- ja etuosakäännöksiä. Voit halutessasi selittää lopputunnin meiningistä:*
Lopputunti meni hieman paremmin kun orin energiatasot laskivat


5)
Tunnin idea on olla oikeastaan vain pelleily tunti, vaikka mukaan kuuluu vähän hyppäämistäkin. Satulat voi ottaa mukaan kentän reunalle ja laittaa maastoon jos ei halua lähteä pusikkoihin satulatta!
- On aika nousta selkään ja alkulämmitellä satulatta. Kuinka sujuu, meinaatko tipahtaa, tuntuuko ravi pomppuisalta?
*
Sujuu yllättävän hyvin, Sheilan tasapaino ei huoju
- Jane kertoo miten jaloilla voi tukeutua hevoseen oikea oppisesti hypätessä ilman jalustimiakin. Sen jälkeen mennään muutama puomi, mitkä fiilikset?
*
Hyvät! Yhä sujuu ongelmitta!

- On ensimmäisen hypyn vuoro, este on matala, lukeutuisi varmasti kavaletiksi, arvo miten se menee:
Horjahdat hypätessä, mutta pysyt kyydissä
- Hypätään toinen este, miten se sujuu?
Paremmin
- Saat valita viimeiseksi suoraksi joko kavaletit, 40-50 esteet tai 50-60cm esteet, mitkä valitset? Miten ratsastat? Miten sujuu? Selosta!
*
Sheila valitsee 50-60cm esteet, ja ne sujuvat moitteetta! Pari horjahdusta siellä täällä ja yksi liian tiukka kulma joka johtaa melkein tippumiseen, mutta esteillä ei ollut ongelmia!
- On aika lähteä rallittelemaan maastoon. Leiriavustaja tuo Janelle varustetun ratsunsa ja saat nyt päättää, laitatko vielä satulan vai lähdetkö satulatta maastoon: Tietenkin mennään ilman satulaa maastoonkin!
- ane asettelee leiriläiset vielä jonoon ja lähtee sitten johtamaan joukkoa. Aloitatte rennosti käynnissä, miltä ratsusi tuntuu?
*
Hyvältä! Tällä kertaa ori ei ole kovin kiireisen tuntuinen
- Oops! Lampaat hyppäävät pusikosta muutama poni ja varsa seurastaan ja ylittävät tien, jota ratsastatte. Miten hevosesi reagoi?
- Hevonen jatkaa lungisti matkaa
- Miten itse reagoit?
*
Sheila naurahtaa, hän oli ollut varma että nyt räjähtää

- Mahdolliset tipahtaneet on saatu takaisin kyytiin ja matka voi jatkua. Kohta Jane nostaakin ravin ja käännytte peltopolulle. Vielä ei saa rallitella, mutta miten on, haluaisitko itse jo rallitella? Entä hevosesi, onko se kiireisellä päällä?
*
Todellakin rallitellaan! Ja Lockheed on myös herännyt
- Ravaatte sillalle ja sen yli, käännytte pellolle ja sitten saa päästellä. Pelto ei ole ollut siis käytössä muutamaan vuoteen ja siellä kasvaa sitä sun tätä. Se on pyhitetty ratsukoiden rallitteluun. Miten hevosesi lähtee? Heitä noppaa! 4
- Miten reagoit hevosen tilaan? Hidastatko? Haluatko lisää vauhtia? Tipahdatko? Kerro lisää!
*
Sheila yrittää lisätä vauhtia, molempien kilpailuvietti on herännyt! Ja lujaa muuten mennään!


6)
Koulutunti alkaa ja on alkulämmittelyn vuoro. Sen sijaan, että saisitte tehdä sen vapaasti, Michelsoniksi esittäytynyt opettaja käskee ottamaan jalustimet pois jalasta, ohjat pois käsistä ja sulkemaan silmänne. Mikä fiilis?*
Sheila hämmentyy hieman, Kouluratsastus ei muutenkaan ole mikään hänen supervahvuus, tämä varmasti vaikeuttaa asioita

- Hevosesi kulkee rauhassa ja onneksi teitä on kentällä vain 5, joten törmäyksiä ei varmastikaan helposti satu. Michelson kuitenkin sanoo nimesi ja pyytää sinua tekemään voltin silmät kiinni istunnalla ohjaten, miten sujuu?
*
Vähän kehnosti, voltti muistuttaa enemmänkin pääty-ympyrää
- Seuraavaksi saattekin avata silmänne ja on alkujumpan vuoro. Pyörittelette käsiä ja jalkoja, liikutte selässä, verryttelette jne. Tämän jälkeen Michelson toteaa, että usein jalustinta saa vähän pidentää vertymisen jälkeen. Toisaalta hän ei suostu siihen, jos ratsastaja meinaisi ratsastaa tunnillaan jalka ihan suorana. Pitääkö jalustimiasi pidentää tai lyhentää? pidentää
- Michelson tykkää yhdistellä klassista ja modernia kouluratsastusta, siksi yllätykseksenne jatkattekin käynnissä. Mies pyytää teitä nyt saamaan hevosen kuulolle ilman, että otatte ohjia vielä käsiin. Kuinka hyvin saat hevosesi kuulolle pelkällä istunnalla? 2
- Nyt ohjat saa ottaa käsiin, mutta jatkatte käynnissä. Michelson selittää mitä seuraavaksi tehdään. Hän opastaa käyttämään pääosin istuntaa ja ohja on vain lisävinkkinä hevoselle. Teette mm. muutaman etu- ja takaosakäännöksen. Michelson pyrkii myös saamaan teitä hiukan kokoamaan hevosianne käynnissä. Niin, että takapää on oikeasti töissä. Kuinka paljon sinulla on vaikeuksia? 2
- Michelson vähän opastaa sinua, kuinka jatko sujuu? Tajuatko miten homma toimii, onko vaikeuksia edelleen?
*
on yhä haastavaa, palaset ei nyt tässä kohtaa oikein loksahda paikoilleen
- unnin loppupuolella saatte vielä tehdä muutamia ravi-laukka siirtymisiä, miten se sujuu? 2
Teetkö vielä jotain mahdollisesti korjataksesi siirtymiset, vai annatko mennä niin kuin menee? Oliko liikaa uutta tälle päivälle, vai oliko ihan tuttua juttua?*
ihan liikaa, Sheila ei ala parantamaan


7)
On erikoisestetunnin vuoro. Ensin on itsenäinen alkulämmittely, saatte lämmitellä itsenäisesti myös matalalla esteellä. Sen jälkeen hypätään vuoronperään erikoisesteitä.
- Miten alkulämmittely sujuu?
*
mainiosti! Esteet ovat Sheilan osaamisalaa
- On aika ensimmäisen esteen: Lyhyillä puomeilla kyhätty ohut este. Miten se sujuu?
Tuttua juttua, ei jännitä yhtään!
- Seuraavaksi on este, jonka alla vesimatto, miten hevonen reagoi?
Hevonen säikähtää eikä hyppää ensimmäisellä hypyllä, saat koittaa uudestaan.
- Miten reagoit, kun saatte tulla esteen uudelleen?
*
Ei ihmeempiä reaktioita, hyvä että saa tulla uudestaan kun ensimmäisellä kertaa ei päästy yli
- Vuorossa on muuri, miten hevosesi reagoi?
Hevonen hyppää todella kaukaa esteen yli suurella loikalla. Horjahdat ja saatat tippua (saat päättää itse tiputko vai et).
-Saatte ratsastaa esteen uudestaan, mutta muuria hiukan madalletaan niille, joilla oli ongelmia. Miten reagoit? Tipuitko ensimmäisellä yrityksellä? Mitä teet nyt toisin?
*
Sheila ei tippunut. Hän ei nähnyt paikkaa hypylle ja ohjasi Lockheedin hyppäämään kaukaa ja näin ollen hän pääsi hyppyyn mukaan
- Aifric kasaa kentälle vielä muutaman pystyn, okserin, kavaletin ja yhden uuden erikoisesteen: Sianselkä. Se on okserin kaltainen, mutta kolmas puomi on samalla tasolla kuin ensimmäinen, keskimmäinen puomi on siis korkein.Saatte ratsastaa vuoronperään vapaavalintaista rataa, mitkä esteet hyppäät? Valitse vähintään 3 estettä, voit myös ratsastaa saman esteen useamman kerran (mainitse seuraavassa kohdassa):pysty 1, 2 & 3, okseri, sianselkä, vesieste
- Missä järjestyksessä hyppäät ne? Miten ratsastus meni? Tuliko huonoja lähestymisiä, saitko ratsastettua sellaiset tiet kuin suunnittelit? Menikö rata ihan loistavasti?
*
Rata meni hyvin! Sheila hyppäsi pysty 2 -> okseri -> pysty -> sianselkä -> vesieste -> okseri -> pysty 1 -> pysty 3 -> sianselkä


8)
- Saavut tunnille, alkulämmittelyt hoidetaan jälleen itsenäisesti. Mukana on myös ravi- ja laukkapuomeja joita kannattaa hyödyntää. Miten hoidat lämmittelyn?
*
paljon puomeja ja siirtymisiä, sujuu suhteellisen kivasti
- Nyt tunti alkaa kunnolla, jumppasarja aloitetaan niin, että mukana on vain pari kavalettia ja loput ovat puomeja. Arvo miten sarja menee. Hevonen kaataa molemmat kavaletit.
- Sarja tullaan vielä uudestaan, miten korjaat? Miten sarja menee?
*
Sheila ottaa hieman edestä kiinni, etteivät he ryhmähdä sarjalle samalla lailla kuin ekalla kerralla
- Seuraavana on vuorossa jumppasarja, jossa on puomi, kavaletti, puomi, matala este, puomi, kavaletti ja puomi.
Kuinka se meni? hyppy, hyppy, loikka, hyppy, kolautus, loikka, hyppy
- Jälleen kerran sarja tullaan uudelleen, miten toimit tälläkertaa, miten suoritus menee?
*
Sheila yrittää ratsastaa huolellisemmin, mutta merkittävää muutosta ei ole
- Vuorossa on jumppasarja seitsemällä noin 50cm esteellä. Arvo kuinka pari ensimmäistä hyppyä suoriutuu: Hevonen ottaa vähintään yhden yliampuvan loikan
- Miten reagoit tilanteeseen? Miten loppu sarjasta menee?
*
Sheila horjahtaa, mutta korjaa asentonsa nopeasti. Loppusarja menee hyvin
- Seuraavaksi tullaan sama sarja, saat valita tuletko ilman ilman käsiä vai normaalisti:
Ilman
- Miten meni?
*
Yllättävän hyvin! Ei ongelmia!
- Seuraava jumppasarja on muotoa: puomi, este, korkeampi este, korkea okseri, väli, toinen korkea okseri, pidempi linja, korkea pysty. (Korkeudet riippuvat ryhmästä ja ratsukosta) Miten meni? Hevonen otti muutaman ylimääräisen askeleen, mutta hyppäsi puhtaasti
- Viimeisenä otettiin vielä yksi lyhyempi hyvänmielen sarja, johon kuuluu puomi, kaksi matalampaa estettä, väli, matalampi este, linja ja vähän korkeampi pysty. Tästä kaikki varmasti suoriutuvat edellisen jälkeen. Suorituksen jälkeen saa aloittaa loppulämmittelyt joko kentällä tai halutessaan voi mennä niitylle tai maastoon. Kerro omin sanoin miten meni:
*
Sheila lähti maastoon ratsastamaan. Ori oli jo sen verran väsynyt, ettei se piitannut mistään. Käveli vain nätisti eteenpäin


9)
Mix tunti koulua ja esteitä (Maneesi)
Mix tunnilla harjoitellaan:
Esteille lähestymistä, lopussa rataestetekniikkaa ja voi kokeilla teknisesti haastavaa rataa
Ympyrällä työskentelyä, siihen otetaan mukaan puomit ja esteet
Yhdistellään erilaisia juttuja
Tunnin pitää tallinomistajan sisar Emy Nightforest.
-Tuttu juttu: Alkulämmittelyt omatoimisesti (Ei esteitä, kaikki askellajit):
*
Siirtymisiä ja taivuttelua
-Emy aloittaa kanssanne puomityöskentelystä. Menette toisella pitkällä sivulla muutamia puomeja, miten meni?
Hevonen kolautti muutamaan puomiin
-Miten reagoit? Saatte tulla puomit uudestaan pari kertaa.
*
Ei reaktiota, ei muuta kun uusiksi. Hevonenhan ei ole vielä välttämättä ihan lämmin
-Seuraavaksi Emy jakaa teidät 2-3 ympyrälle 2-3 ratsukon joukkoihin (Riippuu ryhmäkoosta), työskentelette hetken aikaa laukassa molempiin suuntiin, jonka jälkeen Amy tuo puomit ympyröille. Menette jälleen hetken aikaa molempiin suuntiin. Sitten Emy nostaa puomit ympyrän ulkoreunalta puolikkaiksi ristikoiksi ja jatkatte samaan rataan. Miten tehtävä sujuu mielestäsi?
*
Hypyt osuvat hieman huonosti, muuten menee ihan okei
-Välikäynneillä Emy rakentaa teille radan, jossa on jonkin verran vaikeita käännöksiä ja lähestymisiä. Ensin harjoittelette yksi kerralla aina yhtä vaikeaa kohtaa hypäten kerralla 1-2 estettä. Miten menee? (Heitä noppaa) 4
- Jos tehtävät menivät huonomman puoleisesti, tai keksit vieläkin jotain parannettavaa, miten reagoit? Miten parannatte suoritustanne?
*
Yksittäiset tehtävät menivät vähän epätasaisessa rytmissä ja välillä tasapaino katosi
-Lopuksi menette rataa. Rata sisältää 8 estettä, 10 hyppyä. Rata on FEI:n sivuiltaTässä ohjeet radan suorittamiseen:
Kerro radasta omin sanoin
Arvo aina jokaiselle esteelle, kuinka se suoriutui (Tekstissä ei tarvitse kertoa nopan lukemia)
Nopan lukemat tarkoittavat:
1: Kielto
2: Puomin tai kahden pudotus
3: Puomin kolautus
4: Hyppy
5: Vähän yliampuva hyppy
6: Kenguruloikka
1. este: Kenguruloikka, no oma moka kun toi hieman huonosti eikä hevonen nähnyt kunnolla estettä 2. este: Kenguruloikka, kenties hevonen on vaan pössöllä päällä 3. este: puomi putosi, edellinen kenguruloikka vei Sheilan tasapainon sarjalla 4. este: puomi, liian pieni tie 5. este: hyppy, onneksi sarjan toinen este sujui jo paremmin 6. este: puomi 7. este: yliampuva hyppy 8. este: hyppy, onneksi askel mahtui väliin edellisestä hypystä huolimatta 9. este: yliampuva hyppy 10. este: kielto, linjan askellukset meni sekaisin ja meinasi mennä ihan mukkelis 9 uudestaan: kielto, Sheila lähti viemään esteelle liian nopeasti eikä laukka pyörinyt kunnolla 9 uudestaan: yliampuva hyppy 10 uudestaan: hyppy 11. este: puomi 12. este: hyppy


10)
Alkulämmittelyt hoidetaan matkalla maastoesteille, tietä pitkin voi kulkea käynnissä, ravissa ja laukassa. Metsäpolulla kannattaa mennä ravia tai käyntiä. Miltä ratsusi tuntuu? Miten reagoit sen mielentilaan? Millaisen alkulämmittelyn hoidat?*
Hevonen tuntuu hyvältä, joten sheila päättää laukata tietä pitkin
-Maastoesteradalla hypätään ensin muutama lämmittelyeste. Harjoitusesteet sopivat kaikille ja ovat melko matalia ja helppoja. Miten ensimmäinen este sujuu? Hevonen hyppää hyvin
-Miten reagoit? Miten seuraava hyppy sujuu?
*
Sheila on tyytyväinen ja kehuu ratsuaan
-Seuraavaksi tullaan linjaa, arvo ensimmäinen hyppy:
Hevonen kieltää esteen
-Miten reagoit?
*
Sheila hieman tuhahtaa mutta yrittää uudelleen onnistuen
Linjan toinen este:
Hevonen hyppää esteen normaalisti

Välikäynnit. Aifric selostaa, että välikäynnin jälkeen voi halutessaan hypätä vielä muutaman treeniesteen, jotka ovat vaikeampia ja korkeampia. Tämä ei ole pakollista, voi hypätä uudestaan vielä ne pari helpompaa estettä tai vain kävellä. Mitä teet?*
Sheila päättää vielä hypätä
-Lopuksi mennään maastoesterataa yksitellen

Rata menee näin:
Voit valita aina yhdestä kohdasta kolme eri estettä, matala ja helpompi, keskivaikea, joka on vähän korkeampi tai vaikea este. Kahdessa kohdassa valitaan myös reitti sen mukaan haluaako tietynlaisia esteitä tai lyhyemmän reitin. Mitkä fiilikset?*
veri greit
-Radan alkupätkä:
Lähdet alusta kohti ensimmäistä estettä, joka on keskellä niittyä. Se on pidemmän matkan linjassa toisen maastoeste rykelmän kanssa. Sen jälkeen tulee loiva käännös ja mäki. Uusi este rykelmä ja sitten pitää valita jatkaako niityllä vai meneekö metsään.
vaikea, keskiv, keskiv
-Metsässä on vaikeita käännöksiä ja korkeitakin maastoesteitä, voit oikaista myös metsän vierestä niittyä pitkin, jossa on pari helppoa estettä. Kumman valitset? metsä
-Metsässä on monta estettä ja mutkaa:
Alussa on yksi vähän matalampi este. Sitten saa valita keskivaikeasta ja vaikeasta esteestä. Sitten tulee tiukka mutka, polku pienenee haastavaksi, hyppy ylemmältä tasanteelta alemmalle. Tämän haastavan hypyn jälkeen palataan nopeasti leveämmälle tielle, hypätään kaksi estettä ja tullaan sitten ulos metsästä. Arvo kuinka reitti sujuu: koht., koht., tosi hyvin, menettelee, hyvin, kehnosti, kehnosti
Tällä pätkällä on jälleen 3 estettä, joista voi valita vaikeustason:
Ensimmäinen on tukkieste
Toinen on aitaeste
Kolmannessa voi valita leveyden ja korkeuden, vaikein on talon näköinen.
vaikein, vaikein, keskiv.
- Seuraavaksi voi valita jaksaako ratsastaa vielä pidemmän reitin vai haluaako nopeasti "maaliin". Reiteillä on saman tyyppisiä esteitä. pitkä
- Jos valitsit pidemmän reitin kohtaat edessäsi vielä yhden vaikean esteen (Jossa kaksi haastavaa vaihtoehtoa toinen vähän helpompi), pitkän vesiesteen (veteen voi hypätä kahdesta kohdasta), jossa on kaksi estettä ja vielä ojan ylityksen, jonka voi tehdä kahdesta kohdasta, leveämpi on vaikeampi, ohuempi helpompi.vaikea helppo vaikea vaikea helppo
Jälkipuinti: Kuinka rata meni mielestäsi, oliko hankala, mitkä fiilikset? Väsyttääkö vai jaksaisitko toisenkin kerran?
*
Ainakin ratsastaja on todella uupunut, mutta fiilis on hyvä!

uitto
Hoitaminen on jo suoritettu ja nyt on aika varustaa hevonen. Tuletko satulan kanssa vai ilman satulaa? Reitti merenrannalle on helppo, suoraa tietä pitkin.Ilman satulaa
- On aika lähteä kohti rantaa, mikä fiilis rannalle kävellessä? Miten heppa kulkee, onko kenties väsynyt maastoesteistä?
*
Tuntuu uupuneelta, mutta palauttelu tekee hyvää
- Noniin! Nyt ollaan rannalla! Hevosen kanssa voi jäädä hengailemaan rannan nurmikolle, tai hiekalle, sen kanssa voi mennä kahlaamaan kävellen tai selästä. Voit myös syöksyä suoraan uimaan. Aifric kantoi mukana picnic kamat mukana, joten nurmikolla on tarjottavaa: mansikoita, leipää, nutellaa, sipsejä, karkkia ja muuta. Juotavaakin on kunnolla. Miten nautit leirisi viimeisistä tunneista?
*
Ehdottomasti uintia ja uittoa! Ehkä myös piknik jos ehtii
- Leiriläinen (hahmo): Mitkä fiilikset leiristä jäi?
*
Hyvät! Aluksi tympi, mutta nyt harmittaa lähteä

Valmennusleiri Napolino (Kesä 2023 KESKEN)

Reidun Ruadh & Frank


Ensimmäinen leiritunti: 

- Talutat ratsusi kentälle. Valkeat aidat ovat juuri maalatut, mutta yksinkertaiset. Toisessa päädyssä koristaa maisema pihatoille ja toisessa päädyssä pieni metsä, jonka takana komeilee Blacklaken kartano. Kiristät satulavyön, lasket jalustimet ja kipuat selkään. Miltä hevonen tuntuu nyt? Entä alkulämmittelyjen jälkeen?

- Hevonen tuntuu hieman kiireiseltä ja levottomalta. Frankin askel on lyhyt ja nopea, eikä sillä oikeastaan ole mielenkiintoa rauhoittua taikka rentoutua. Alkulämmitelyiden jälkeen Frank on rennompi ja sen askeleenpituus helpommin säädeltävissä. Helpommin on varmaankin vähän väärä sana, ennemmin ehkä paremmin. Silti ilmassa on kiireisyyttä ja puutteellinen keskittymiskyky. Suurimmilta osin Frank tuntuu varsin vieraalta ja erilaiselta verrattuna hevosiin kotopuolessa. Näin ollen minulla itselläni on yhtälailla vaikeuksia löytää oikeita pelinappuloita ja rytmiä. Jo se, että alla on ohuehko puoliverinen, saa minut hieman vierastamana tilannetta. Olen tottunut leveäselkäisiin barokkihevosiin, tässä vaiheessa selkeästi liikaa...


- Ensimmäinen tunti on aika perus, ei mitään liian monimutkaista. Tallin hevosella ratsastavat keskittyvät erityisesti ratsuunsa tutustumiseen. Tunti sisältää paljon ympyröillä työskentelyä, suunnanvaihtoja, pujottelua ja vaihtelua askellajien välillä. Arvo, mitä tunnilla tapahtuu. Hevonen säikähtää metsäpäädyssä jotain ja keulii pari kertaa.


- Miten reagoit tilanteeseen? Frank on tuntunut koko tunnin hieman vaikealta, tai lähinnä siis kiireiseltä ja rauhattomalta. Se on pitänyt minut hyvin hereillä koko tunnin, sillä vaikka en rehellisesti odottanut Frankin säpsymistä, tuntui hevonen jo alkuun että se lähtisi lentoon syystä tai toisesta. Kuitenkin kun Frank ottaa ensimmäisen sivuloikkansa ja tarjosi perään hevosversiota baletista, sain tosissani tarrata kiinni harjaan ja taiteilla pitääkseni tasapainoni. Seuraavaa pystyynnousua osasin hieman jopa odottaa, mutta henkinen valmistautuminen ei tehnyt eleestä yhtään helpompaa istua. Onnekseni pysyin selässä, mutta rehellisesti puhuttuna oripoika onnistui säikäyttämään. Suuttumaankin hieman, mutta vain kolahtaneen egoni takia. Kiukusta huolimatta Frank saa taputteluita ja muutaman rauhoittavan sanan, jotta se palaisi takaisin maanpinnalle tästä syvästä järkytyksestään. Minä sen sijaan pälyilen kohti muita tuntilaisia, velloen häpeässä joka toi mieleeni vain ne lapsena käydyt ratsastuskoulutunnit, joilla tipahdin esteelle kieltämisen tai hevosen yllätyspukin takia.


- Arvioi miten loppu tunti sujui: (2 kohti heikosti)
- Oops! Hoitohetken aikana alkoi piskotella ja nyt kentälle ratsuasi taluttaessa sade kovenee. Aaron neuvoo hakemaan mahdollista sadetakkia vielä, jos haluaa, mutta tuntia ei siirretä ajankohtaisesti tai ei edes maneesiin. "Ei teitä sokerista ole tehty!" Toteaa mies. Mikä on sinun ja/tai hevosesi suhtautuminen ilmaan, entä ensivaikutelma opettajasta? Frank ei tunnu välittävän vedestä suuremmin, mitä nyt pitää korviaan hieman sivuilla, jottei saa kaikkai vesiä sisään. Minä sen sijaan haen sadetakin; Aaronin mukaan en ole tehty sokerista mutta uskaltaisin väittää muuta. Toki se koskee vain minua ja maailmani ei järky sen suuremmin saatuani sadetakin. Mielestäni Aaron vaikuttaa mukavalta. Mielessäni tosin velloo stereotypia lännenratsastajista villeinä lehmipoikina, jotka lirkuttelevat neitosille ja kohtelevat hevosiaan hyvin. Aaronista en sanoisi aivan kaikkai tuota, mutta lähtökohtaisesta tähäm lehmipojan huumori tuntui olevan kohdallaan.


- Kaikki kyydissä, alkulämmittely on suoritettu, mutta mies kutsui kaikki takaisin kentän keskelle. Aaron kävelee yksitellen jokaisen ratsukon viereen, et vielä huomaa mitä hän puuhailee, kunnes mies tulee oman ratsusi luokse ja irrottaa ohjat. Kun kaikkien ohjat on irrotettu, mies kuuluttaa: "Tänään harjoittelette istunnalla ohjaamista, ette voi tukeutua millään tavalla ohjaan." Reaktiosi? Kiintoisaa!
- Aloitatte käynnissä, arvo 6 sivuisella nopalla kuinka istunnalla ohjaaminen ja volttien/ympyröiden tekeminen sujuu: Helppoa kuin heinänteko! Oikeasti, en tajunnut että osaan käyttää istuntaa näin hyvin, ihanaa!
- Kenties saat opettajalta hyvän neuvon tai oivallat jotain. Miten päihität haasteesi vai päihitätkö? Sekin on okei, jos tehtävä on haastava etkä löydä ratkaisua ongelmiisi vielä! Kerro jatkotunnista! Oli yllättävää huomata kuinka paljon kotona klassista ratsastusta tehdessä tulee treenattua istuntaa. Oma hevoseni Lance on varsin herkkä sille, joten sitä on tullut harjoiteltua vähintään pakon edessä. En kuitenkaan odottanut toimivani näin hyvin täysin ilman ohjia. Tottapuhuen en myöskään odottanut Frankin keskittyvän eilisen farssin jäljiltä, mutta ruunikko on selvästi täynnä yllätyäksiä. Kuitenkin lopputuntia kohden homma leviää hieman kasaan, lähinnä koska istunnalla tekemisen sijaan harhauduin ajattelemaan sitä kuinka turvaton olo onkaan ilman ohjaa. Samanlaista farssia tunnista ei tosin tullut kuin eilen, ja pystymme suorittamaan annetut tehtävät vaikkakin loppua kohden vauhti kiihtyykin.
- Ennen loppukäyntejä menette vielä pujottelua ravissa, ilman ohjia! Arvo 6 sivuisella nopalla, kuinka lopputunti sujuu. (1 aika kehnosti...)


Agilitytunti:
- Yllätys! Hakekaa hevoset ja tuokaa ne maneesiin", huudahtaa Jane leirihuoneistoon. Olette yllättyneitä, ei ilmeisesti erityistä hoitohetkeäkään, varusteina vain riimu ja riimunnaru, mitähän tapahtuu? Veikkauksia?
- Leirikesistäni on liian kauan muistaakseni mitä minun ehkä tulisi odottaa. Talutellessani hevosta maneesiin, arvuuttelen olisiko ohjelmassa jonkin sortin villi varusteetta ratsastus, tai kentien Aaronin tähden jotakin trail-in-handin tapaista?
- Saavutte hevostenne kanssa maneesiin, Jane on pystyttänyt sinne hevoskokoisen agilityradan! Alkuun kävelette sen ympärillä "alkulämmittelyksi" hevosten kanssa. Oikeasti Jane vaan antaa teoriaa maastakäsittelysä ja hevosen ohjaamisesta agilityssä. Fiilikset?
- Olen liian vanha tälläiseen. (En suostu myöntämään, että pidän tälläisestä hölmöilystä.)
- On vuorosi, ensin mennään hevosen kanssa portin ali, johon on kiinnitetty kangasliuskoja. Mitä hevosesi tuumaa? Heitä 6 sivuista noppaa! En mene, en varmana mene tuosta!
- Seuraavaksi on korkeahko silta, itse kävelet sillan vieressä samalla, kun hevosesi tulee kiivetä sinne. Miten menee, heitä noppaa! Hevonen tulee itsevarmana siltaa kohti, mutta perääntyy ensimmäisellä askelmalla.
- Miten meni, ylitittekö sillan? Jo vain!
- Vuorossa on puomipolku, jonka jälkeen ylitetään vesimatto, mitä mieltä hevosesi on vesimatoista? Entä kuinka pujottelu puomien välissä sujuu? Frank tuntuu tässä kohden muistaneen uransa valjakkohevosena ja sitäkautta myös rohkeutensa. Tosin se ei tunnu oikein saavan kiinni siitä miksi tälläistä täytyy tehdä niin, että kuljen sen vierellä. Homma kuitenkin sujuu, lukuunottamatta muutaman puomin kolauttelua alkuun. Taisin lähtiessämme herättää Frankin sen päiväunilta..
- Lopuksi kaarratte pitkälle sivulle, on suositeltavaa, että lähdette heti juoksuun, koska ravipuomit koittavat kovin nopeasti käännöksen jälkeen. Sen jälkeen ottakaa vauhtia ja hypätkää kaksi kavalettia! Onko hevosella vielä virtaa jäljellä? Heitä noppaa! Virtaa piisaa, ravipuomeille melkein liikaakin, pari puomia saattaa kolista. Hypyt vedetään suurella loikalla!
- Oman alkutahmeuteni jälkeen se päätyi olemaan ihan hauskaa. Ei suoranaisesti sellaista, mitä kotopuolessa harrastaisin, mutta koska leirille tulin etsimään myös uusia kokemuksia oli tämä ainakin mieltä virkistävää.


Kolmas leiritunti:



- Talutat ratsusi maneesiin, välissä jouduttiin mennä ulkokautta. Ulkona tihutti vielä ja mahdolliset hienot puhtaat varusteet ovat jo rapaiset. Maneesissa on muutama lämmittelyeste ja halkaisijalle on pystytetty pari estettä kolmikaarisen kiemurauran mukaisesti. Lämmittelyt hoidetaan itse esteet mukaan lukien, muistathan kuitenkin huutaa este, kun suuntaat lämmittelyesteelle! Miten suoritat lämmittelyn? Koska ratsureimani kerää selkeää energiaa jo pelkästään esteiden vilkaisulla, hoidan lämmittelyn pitkän kaavan kautta. Käyn askellajit läpi pitkähköllä ohjalla, verryyttelen ja pyrin saamaan hevosen kuulolle, ennenkuin itse edes ajattelen esteitä. Lähtökohtaisestihan esteet eivät ole suosikkejani, mutta itseäni toistellen, tulin tänne hakemaan uusia kokemuksia. Alkulämmittelyni ilman esteitä taitavat venyä hieman liiankin pitkäksi, sillä ajatukseni kulkuni keskeyttää Aifric, joka muistuttaa minua esteistä lämmittelyn yhteydessä. Nyökkään hymyn kera punatukalle ja kerään itseni, ehkä vain tehdäkseni jonkinlaista vaikutusta Aifriciin. Frank vie minua täysin ensimmäiselle lämmittelyloikalle, seuraavalla kerralla osaan jo odottaa sitä.
- Lämmittelyt suoritettu ja valmennus alkaa! Aifiric selostaa vähän siitä mitä tehdään ja miten tehdään. Ensin harjoitellaan yhdellä esteellä ja lopuksi tullaan koko kiemura este.
Ensimmäinen harjoituseste, arvo vaihtaako hevosesi laukan onnistuneesti: Kyllä
- Entä toinen harjoituseste? Ei
- Ja kolmas! Kyllä
- Seuraavaksi kolmikaariselle! Miten ensimmäinen hyppy menee? Hevonen hätäilee, mutta hyppää onnistuneesti.
- Miten reagoit ja ratsastat seuraavalle esteelle? Edessä on laukanvaihtoeste (ellei hevosesi laukkaa tässä vaiheessa vastalaukkaa.) Pyrin pidättelemään ja hidastamaan hieman ennen seuraavaa estettä.
- Toinen este, no niin nyt pitäisi laukan vaihtua... Arvo miten menee! Hevonen lähestyy vähän hitaamman puoleisesti, hyppää onnistuneesti ja vaihtaa laukan.
- Miten reagoit? Miten viimeinen hyppy onnistuu? Kerro lisää! Viimeinen hyppy sujuu hyvin, sillä toisen esteen jälkeen sain laukkaan hieman lisää vauhtia sekä valmistelen vaihdon onnistuneesti. Itse hyppääminen tuntuu olevan helppoa Frankille helppoa ja siinä minulle hommaksi jää hyppyyn mukaan meneminen.
- Kolmikaarinen tehdään vielä uudelleen toiseen suuntaan, arvo kuinka se menee: Hyppy ja vaihto - kolautus (lähestyminen vastalaukassa) - hyppy
- Voit halutessasi kertoa edellisestä suorituksesta lisää: Laukka vaihtui liian aikaiseen jota seurasi oma hätiköiminen, säätö, hypystä myöhästyminen jota seurasi kolaus. Viimeinen hyppy sen sijaan onnistui jotakuinkin ongelmitta.


Neljäs leiritunti:
- Kentän sijaan Aifric ohjaakin ratsukot niitylle. Niityllä on iso alue, joka on leikattu sopivan pituiseksi hevosille. Aifric tokaisee vain hilpeänä: "Nyt ei ollakaan kentän aitojen suojissa!"Miten uskot pystyväsi hallitsemaan hevostasi ilman aitojen turvaa? 3 (keskellä)
- Ensin alkulämmittely, arvo miten se sujuu: Kohtuullisesti, heppa on pirteä, mutta kuuntelee apuja hyvin.
- Seuraavaksi taivutellaan hevosia ja koitetaan ainakin pysyä suoralla linjalla sen aikana, kuinka hyvin hevosesi suoriutuu? (4 kohti suoraan kuin suihkumoottoria)
- Tunnilla tehdään myös muuta, ympyröitä, kokoamista, takaosa- ja etuosakäännöksiä. Voit halutessasi selittää lopputunnin meiningistä: Koska keskittyminen on koulupainotteista, nurmikenttä ei haittaa tekemistäni lainkaan. Olen ehdottomasti elementissäni, jonka takia saan myös Frankia kuulolle kenties paremmin, kuin aikaisemmilla tunneilla. Myös omaksi hämmästykseskseni ruunikosta kuoriutuu oikein kuuliainen kouluratsu.


Viides leiritunti:
- On aika nousta selkään ja alkulämmitellä satulatta. Kuinka sujuu, meinaatko tipahtaa, tuntuuko ravi pomppuisalta? Frank tuntuu entistä kapeammalta. Siinä missä Lancen selkä tuntuu oikein mukavalta, se on leveä eikä säkäkään törrötä ikävästi, on kyyti Frankin kanssa aika karua. Saan tosissani muistella vatsalihaksieni käyttötarkoituksta istuakseni mukavasti.
- Jane kertoo miten jaloilla voi tukeutua hevoseen oikea oppisesti hypätessä ilman jalustimiakin. Sen jälkeen mennään muutama puomi, mitkä fiilikset? Laukassa on lähtökohtaisesti helpompi istua, sekä opittu tekniikka pitää minut paremmin aloillani, mutta puutteellinen esteratsastus kokemukseni pääsee loistamaan. Olo on kuin alkeistuntilaisella, menokin varmasti muistuttaa sitä suurilta osin.
- On ensimmäisen hypyn vuoro, este on matala, lukeutuisi varmasti kavaletiksi, arvo miten se menee: Opetus meni perille ja pysyt hyvin kyydissä
- Hypätään toinen este, miten se sujuu? Ihan ok
- Saat valita viimeiseksi suoraksi joko kavaletit, 40-50 esteet tai 50-60cm esteet, mitkä valitset? Miten ratsastat? Miten sujuu? Selosta! Hetkeäkään pohtimatta valitsen kavaltetit. Pidän mielessäni kaiken juuri oppimani, Janen esittämä tapa tukeutua hevoseen satulatta on nerokas ja toimiva. Hevonen allani on kuitenkin energinen tapaus ja pitää huolen siitä, ettei meno ole liian helppoa. Vauhdin kiihtyessä hieman kavalettien välissä, horjahdan epämukavasti kaulalle. Frank pysähtyy selkeästi hämmentyneenä esteiden jälkeen ja laskee päätään, näinollen tiputtaen minut mukavasti selästään. Ori tapittaa minua suoraan sieluun, ihan niinkuin se pidättelisi nauruaan. Itse tirskahdan ja nousen, putsaillen ensin housujani jonka jälkeen kapuan takaisin Frankin selkään, edelleen naureskellen itselleni.
- On aika lähteä rallittelemaan maastoon. Leiriavustaja tuo Janelle varustetun ratsunsa ja saat nyt päättää, laitatko vielä satulan vai lähdetkö satulatta maastoon: Totta kai haen satulan kentän reunalta!
- Jane asettelee leiriläiset vielä jonoon ja lähtee sitten johtamaan joukkoa. Aloitatte rennosti käynnissä, miltä ratsusi tuntuu? Selkeästi intopiukealta. Satula ei varmasti ollut huono idea.
- Oops! Lampaat hyppäävät pusikosta muutama poni ja varsa seurastaan ja ylittävät tien, jota ratsastatte. Miten hevosesi reagoi? Hevonen säikähtää ja tekee sivuloikan Miten itse reagoit? Käytän viimepäivinä keräämääni kokemusta apuna ja pysyn selässä.
- Mahdolliset tipahtaneet on saatu takaisin kyytiin ja matka voi jatkua. Kohta Jane nostaakin ravin ja käännytte peltopolulle. Vielä ei saa rallitella, mutta miten on, haluaisitko itse jo rallitella? Entä hevosesi, onko se kiireisellä päällä? Hevonen allani muistuttaa lähinnä formulaa, valmiina sinkoamaan lähtöruudustaan. Minulla ei ole kiire rallitella, joten käytän keskittymiseni pienemmän vaihteen epätoivoiseen etsimiseen.
- Ravaatte sillalle ja sen yli, käännytte pellolle ja sitten saa päästellä. Pelto ei ole ollut siis käytössä muutamaan vuoteen ja siellä kasvaa sitä sun tätä. Se on pyhitetty ratsukoiden rallitteluun. Miten hevosesi lähtee? Heitä noppaa! (5 aika vauhdikasta)
- Miten reagoit hevosen tilaan? Hidastatko? Haluatko lisää vauhtia? Tipahdatko? Kerro lisää!
*
Frankin singahtaminen laukalle oli täysin odotettavissa, olin valmistautunut siihen jo ravipätkällä. Vauhtia on sen sijaan enemmän kuin oletin. Aivan samanlaista menoa en kotopuolessa yleensä saa, joten nautin siitä, kuitenkin pidätellen sen verran että tiedän edelleen omistavani jarrut.
- Tulitpa joelle ensimmäisenä tai viimeisenä, satulassa tai jalan, on aika kokoontua. Jane muodostaa leiriläisistä jälleen jonon ja nyt on aika ratsastaa sillan yli, tietä pitkin takaisin tallille rauhallisessa käynnissä pitkin ohjin. Tallilla hevoset hoidetaan pois, on iltapuuhien aika ja kohti uutta päivää. Mitkä on fiiliksesi tähän asti?
Fiilikseni leiristä parantuvat päivä päivältä. Myös juttutuokiot Aifricin kanssa, ne pitenevät ja tuntuvat käyvän syvällisemmiksi vaikka aikaa olisikin vähän. Ihmissuhteiden lisäksi Frank on saanut puoliveriskärpäsen iskemään minuun. Lisää puikuloita, kiitos. Kuitenkaan tuhteja sotahevosiani unohtamatta.


Kuudes leiritunti:
- Koulutunti alkaa ja on alkulämmittelyn vuoro. Sen sijaan, että saisitte tehdä sen vapaasti, Michelsoniksi esittäytynyt opettaja käskee ottamaan jalustimet pois jalasta, ohjat pois käsistä ja sulkemaan silmänne. Mikä fiilis?
*
Vieraksun menoa hieman. Kuinkas tässä täytyisi voida ohjata taikka tehdä mitään? Ilman ohjia meno onnistui vielä...
- Hevosesi kulkee rauhassa ja onneksi teitä on kentällä vain 5, joten törmäyksiä ei varmastikaan helposti satu. Michelson kuitenkin sanoo nimesi ja pyytää sinua tekemään voltin silmät kiinni istunnalla ohjaten, miten sujuu? Saan hevosen kääntymään ja toivottavasti myös taipumaan. Voltti tosin ei ole nähnytkään ympyrää muotona.
- Seuraavaksi saattekin avata silmänne ja on alkujumpan vuoro. Pyörittelette käsiä ja jalkoja, liikutte selässä, verryttelette jne. Tämän jälkeen Michelson toteaa, että usein jalustinta saa vähän pidentää vertymisen jälkeen. Toisaalta hän ei suostu siihen, jos ratsastaja meinaisi ratsastaa tunnillaan jalka ihan suorana. Pitääkö jalustimiasi pidentää tai lyhentää? Ei tarvitse
- Michelson tykkää yhdistellä klassista ja modernia kouluratsastusta, siksi yllätykseksenne jatkattekin käynnissä. Mies pyytää teitä nyt saamaan hevosen kuulolle ilman, että otatte ohjia vielä käsiin. Kuinka hyvin saat hevosesi kuulolle pelkällä istunnalla? (5 kohti todella hyvin)
- Nyt ohjat saa ottaa käsiin, mutta jatkatte käynnissä. Michelson selittää mitä seuraavaksi tehdään. Hän opastaa käyttämään pääosin istuntaa ja ohja on vain lisävinkkinä hevoselle. Teette mm. muutaman etu- ja takaosakäännöksen. Michelson pyrkii myös saamaan teitä hiukan kokoamaan hevosianne käynnissä. Niin, että takapää on oikeasti töissä. Kuinka paljon sinulla on vaikeuksia? (4 -> sujuu hyvin)
- Michelson vähän opastaa sinua, kuinka jatko sujuu? Tajuatko miten homma toimii, onko vaikeuksia edelleen?
*
Koska klassinen ratsastus on tuttua omalta kentältä, homma alkaa sujumaan mitä pidemälle tunti etenee. Loppujen lopuksi meno alkaa taas näyttämäänkin siltä, miltä sen pitäisi.
- Tunnin loppupuolella saatte vielä tehdä muutamia ravi-laukka siirtymisiä, miten se sujuu? (3 hyvin!)
- Teetkö vielä jotain mahdollisesti korjataksesi siirtymiset, vai annatko mennä niin kuin menee? Oliko liikaa uutta tälle päivälle, vai oliko ihan tuttua juttua?
*
Jatkan samaan malliin. Homma oli suurimmilta osin tuttua, mutta opettajan opetusmetodit vieraita ja uusia. Hyvällä tavalla tosin, etenkin silmien sulkeminen avasi uudenlaisia ajatuksia.


Seitsemäs leiritunti:
Frank epäpuhdas, Reidun ratsastaa Tundralla


Kahdeksas leiritunti:
- Huomenta leiriläinen! Toisiksi viimeinen päivä! Ohhoh, näin pitkälle on päästy jo! Tänään on vuorossa jälleen vierailijan tunti: Tallin pääkilpailija Shiori Otani pitää estetunnin, jonka aiheena on jumppasarja.
- On aika hakea hevoset, kuinka helposti hevonen lähtee matkaasi? (Söisi mielummin)
- Miten varustat hevosen?
*
Rutiininomaisesti heitän alkuun selkään satulan, jonka jälkeen suojat ja viimeisenä suitsin Frankin.
- Saavut tunnille, alkulämmittelyt hoidetaan jälleen itsenäisesti. Mukana on myös ravi- ja laukkapuomeja joita kannattaa hyödyntää. Miten hoidat lämmittelyn?
*
Hoidan lämmittelyn taas pitkä kaavan kautta. alkukäyntien jälkeen askellajit läpi molempiin suuntiin pitkällä ohjalla. Tämän jälkeen ohjien keräily rauhassa ja venyttelyt. Tässä kohdin otan myös mukaan esteitä, edellisistä lämmittelyesteistä poiketen otan hyppyjä omatoimisesti ja jopa mielelläni.
- Nyt tunti alkaa kunnolla, jumppasarja aloitetaan niin, että mukana on vain pari kavalettia ja loput ovat puomeja. Arvo miten sarja menee. Puhdas suoritus
- Sarja tullaan vielä uudestaan, miten korjaat? Miten sarja menee?
*
Pyrin lähinnä siihe, että tekisin kaiken tismalleen samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Ihan täydelliseen suoritukseen en kykene, mutta puomin kolautus rikkeenä ei tunnu suurelta. Frank tuntuu aikaisempaa estetuntia paremmalta, kenties lisättyjen lämppähyppyjen seurauksena..
- Seuraavana on vuorossa jumppasarja, jossa on puomi, kavaletti, puomi, matala este, puomi, kavaletti ja puomi.
Kuinka se meni? Kolautus, kolautus, Kolautus, yliampuva, yliampuva, hyppy, hyppy
- Jälleen kerran sarja tullaan uudelleen, miten toimit tälläkertaa, miten suoritus menee?
*
Tälläkertaa keskityn taas hevosen rauhallisuuteen ja kuuliaisuuteen. Pyrin pitämään Frankin paremmin tuntumalla, sillä ensimmäisellä kerralla se pääsi pitkäksi, jonka takia se keräsi myös liikaa vauhtia.
Nyt hypyt sujuvat paremmin; puomit eivät kolise ja hevonen katsoo hieman itsekkin mitä tekee. Joukkoon mahtuu kuitenkin muutama yliampuva loikka, vaikka hypyt pysyvät hyppyinä suurimmaksi osaksi.
-Vuorossa on jumppasarja seitsemällä noin 50cm esteellä. Arvo kuinka pari ensimmäistä hyppyä suoriutuu: Hevonen ottaa vähintään yhden yliampuvan loikan
- Miten reagoit tilanteeseen? Miten loppu sarjasta menee?
*
Ratsastan hevosta rauhallisemmaksi, mutta olen tyytyväinen sillä Frank on tarjoillut tunnin aikana useammankin yliampuvan hypyn ja tälläkertaa se pysyi vain yhdessä.
- Seuraavaksi tullaan sama sarja, saat valita tuletko ilman ilman käsiä vai normaalisti: Normaalisti
- Miten meni?
*
Valehtelematta parhaiten tällä kertaa, homman tuntuessa jo hieman enemmä rutiininomaiselta.
- Seuraava jumppasarja on muotoa: puomi, este, korkeampi este, korkea okseri, väli, toinen korkea okseri, pidempi linja, korkea pysty. (Korkeudet riippuvat ryhmästä ja ratsukosta) Miten meni? Hevonen hyppäsi puhtaasti
- Viimeisenä otettiin vielä yksi lyhyempi hyvänmielen sarja, johon kuuluu puomi, kaksi matalampaa estettä, väli, matalampi este, linja ja vähän korkeampi pysty. Tästä kaikki varmasti suoriutuvat edellisen jälkeen. Suorituksen jälkeen saa aloittaa loppulämmittelyt joko kentällä tai halutessaan voi mennä niitylle tai maastoon. Kerro omin sanoin miten meni:
*
Viimeinen sarja onnistui hyvin, vaikkakin kierrokset olivat taas varsin korkealla. Kuitenkin puhdas rata ja hyvä mieli, joten loppuverkan suuntasin ottamaan maastoon. Frank oli oma menevä itsensä, mutta hallittavissa. Loppukäyntien kohdalla hevonen oli jo oikein rento ja selkeästi tyytyväinen.


yhdeksäs leiritunti: toivetunti
-Nyt on leiriläisten toivetunnin vuoro! Toiveita tuli paljon ja erilaisia, osa risteää leirin ohjelman kanssa jo valmiiksi. Leiriohjaajat valitsivat toivetunnin aiheeksi siis: Saat valita kolmesta vaihtoehdosta!
Mix tunnilla estetekniikkaa, hyödynnetään kouluratsastuksen saloja myös esteratsastukseen
Leikkitunnilla perinteisiä leikkituntipelejä
Hömppäilyssä oleskelua, rentoa taluttelua/ratsastusta järvelle ja luottamusjuttuja
- Mix tunti koulua ja esteitä (Maneesi)
- Mix tunnilla harjoitellaan:
Esteille lähestymistä, lopussa rataestetekniikkaa ja voi kokeilla teknisesti haastavaa rataa
Ympyrällä työskentelyä, siihen otetaan mukaan puomit ja esteet
Yhdistellään erilaisia juttuja
Tunnin pitää tallinomistajan sisar Emy Nightforest.
- Kerro hevosen hoitamisesta ja varustamisesta omin sanoin:
*
Jo rutiiniksi muodostunut hoitaminen sujuu moitteetta. Frank palauttaa hanskan uudella rei'ällä.
- Tuttu juttu: Alkulämmittelyt omatoimisesti (Ei esteitä, kaikki askellajit):
*
Noudatan taas pitkää ohjaa ja pidempää alkuverryyttelyä, sillä viimeksi Frank toimi sen kautta esteillä todella hyvin.
- Emy aloittaa kanssanne puomityöskentelystä. Menette toisella pitkällä sivulla muutamia puomeja, miten meni? Hevonen meni puomit normaalisti
- Miten reagoit? Saatte tulla puomit uudestaan pari kertaa.
*
Homma jatkuu hyvin, vaikkakin väliin mahtuu parit kolistelut.
- Seuraavaksi Emy jakaa teidät 2-3 ympyrälle 2-3 ratsukon joukkoihin (Riippuu ryhmäkoosta), työskentelette hetken aikaa laukassa molempiin suuntiin, jonka jälkeen Amy tuo puomit ympyröille. Menette jälleen hetken aikaa molempiin suuntiin. Sitten Emy nostaa puomit ympyrän ulkoreunalta puolikkaiksi ristikoiksi ja jatkatte samaan rataan. Miten tehtävä sujuu mielestäsi?
*
Mielestäni Frankin laukan säätely sopivan pituiseksi ympyrälle on hieman vaikeaa, jonka takia joudunkin pahoittelemaan muutaman kertaan ääneen melkein ylitse ajamista..
Hyppyosuudet luonnistuvat, Frank ei jätä kylmäksi.
- Välikäynneillä Emy rakentaa teille radan, jossa on jonkin verran vaikeita käännöksiä ja lähestymisiä. Ensin harjoittelette yksi kerralla aina yhtä vaikeaa kohtaa hypäten kerralla 1-2 estettä. Miten menee? (Heitä noppaa)
*


(4 -> Tosi hyvin, tämä on niin meidän juttu!)
- Jos tehtävät menivät huonomman puoleisesti, tai keksit vieläkin jotain parannettavaa, miten reagoit? Miten parannatte suoritustanne?
*
Pyrin istumaan itse suoremmassa ja antamaan hevoselle aikaa vastata apuihini. Hätiköin alkuun liikaa etenkin tiukkojen käännöksien kanssa.
- Lopuksi menette rataa. Rata sisältää 8 estettä, 10 hyppyä. Rata on FEI:n sivuiltaTässä ohjeet radan suorittamiseen:
Kerro radasta omin sanoin
Arvo aina jokaiselle esteelle, kuinka se suoriutui (Tekstissä ei tarvitse kertoa nopan lukemia)
Nopan lukemat tarkoittavat:
1: Kielto
2: Puomin tai kahden pudotus
3: Puomin kolautus
4: Hyppy
5: Vähän yliampuva hyppy
6: Kenguruloikka


Tekstin ei tarvitse olla pitkä tai kattaa jokaista hyppyä jos et tahdo, arvo kuitenkin jokainen hyppy. Voit esimerkiksi kertoa hahmon fiiliksistä ja reaktioista tapahtumiin. Radan saa ratsastaa loppuun kielloista ja pudotuksista huolimatta, nyt ei olla kisoissa!
- Rata alkoi hyvällä ja varmalla hypyllä. Ei ongelmaa, toi mukavasti itsevarmuutta. Sama jatkuu, mutta puomi kolahtaa toisella esteellä. Kaikki silti vielä kasassa ja meno hyvä, toisin sanoen so good so far. Neljännelle esteelle yritän pitää mielessäni hevosen informoinnin, jotten yllätä oria käännöksellä. Kaiketi onnistun, sillä Frank hyppää hyvin. Viidennelle esteelle saan kenguruloikan, joka saa tasapainoni horjahtamaan hetkellisesti. Pysyn kuitenkin selässä. Kuudennelle esteelle en ehdi keräämään kuitenkaan koko pakkaa ja Frank kieltää, täysin oikeutetusti. Yritän uudelleen, nyt jo valmiimpana. ylitys kolahduksella. Matka seitsemännelle esteelle on pitkä ja laukka pääsee venymään liikaa. Käännös tulee äkkiä, Frank kieltää jälleen. Jatkan uudelleen voltin kautta, jonka jälkeen ori ylittää okserin hieman yliampuvasti. Taputan sitä nopeasti ennen seuraavaa estettä. Kahdeksas este ylitetään samalla tavalla hieman yliampuen, mutta annan silti kehut. Frank suorittaa mielestäni kuitenkin hyvin. Toiseksi viimeiselle esteelle pyrin saamaan tarvittavat palaset kohdilleen, mutta kuitenkin ohjattuani Frankin hieman liian lähelle, on minulle tarjolla komea kenguruloikka. Naurahdan ja taputan taas hevosta. Viimeiselle esteelle suoritan jälleen varsin huonon tien, jonka takia mukanamme alas tulee ylin puomi okserin jälkimmäisestä esteestä.
Annan kehut Frankille hyvästä suorituksesta, sillä rata oli muita tunteja huomattavasti haastavampi. Kielloista huolimatta olen erityisen tyytyväinen.


Kymmenes leiritunti:
- Ohhoh! On jo viimeisen päivän vuoro. Ehkä osalla on haikea fiilis, osa haluaisi jo kotiin. Hauskin on kuitenkin jätetty viimeiseksi! Tänään on nimittäin vuorossa maastoesteitä ja rannalla ratsastusta! Maastarit päästään kokemaan aamupäivällä ja iltapäivällä ennen leiriläisten lähtöä käydään vielä nauttimassa merenrannan hiekasta ja vedestä.
- Alkulämmittelyt hoidetaan matkalla maastoesteille, tietä pitkin voi kulkea käynnissä, ravissa ja laukassa. Metsäpolulla kannattaa mennä ravia tai käyntiä. Miltä ratsusi tuntuu? Miten reagoit sen mielentilaan? Millaisen alkulämmittelyn hoidat?
*
Frank kerää energiaa kuin mikäkin hävittäjälentokone valmistautuessa tukialukselta lähtöön. Alkukäynnit ja ravit pidän pitkänä, laukassa lähinnä pyrin siihen ettei hornetti suhahda ilmaan ennen aikojaan.
Itse vaivaannun hieman hevosen kuumuudesta ja lämmittelyt osaltani ovat lähinnä niistä selviytymistä.
- Maastoesteradalla hypätään ensin muutama lämmittelyeste. Harjoitusesteet sopivat kaikille ja ovat melko matalia ja helppoja. Miten ensimmäinen este sujuu? Hevonen hyppää hyvin
- Miten reagoit? Miten seuraava hyppy sujuu?
*
Yllätyksekseni hyppy on hyvä. Sen seuraksena myös seuraava este on onnistunut, joka palauttaa osan mielenrauhastani.
- Seuraavaksi tullaan linjaa, arvo ensimmäinen hyppy: Hevonen kiertää esteen
- Miten reagoit?
*
Itsevarmuuteni rapisee tiehensä, mutten voi syyttää ketään muuta kuin itseäni. Aloitan alusta ja selviämme yli.
- Linjan toinen este: Hevonen hyppää esteen normaalisti
- Välikäynnit. Aifric selostaa, että välikäynnin jälkeen voi halutessaan hypätä vielä muutaman treeniesteen, jotka ovat vaikeampia ja korkeampia. Tämä ei ole pakollista, voi hypätä uudestaan vielä ne pari helpompaa estettä tai vain kävellä. Mitä teet?
*
Otan helpomman (ja rauhallisemman) kautta. Kävelen Frankin kanssa, jotta saisin itseni asennoitua paremmin.
- Lopuksi mennään maastoesterataa yksitellen

Rata menee näin:
Voit valita aina yhdestä kohdasta kolme eri estettä, matala ja helpompi, keskivaikea, joka on vähän korkeampi tai vaikea este. Kahdessa kohdassa valitaan myös reitti sen mukaan haluaako tietynlaisia esteitä tai lyhyemmän reitin. Mitkä fiilikset?*
Jonkun oikun takia valitsen keskivaikean radan. Luottoni Frankin osaamiseen on kuitenkin hyvä
- Radan alkupätkä:
Lähdet alusta kohti ensimmäistä estettä, joka on keskellä niittyä. Se on pidemmän matkan linjassa toisen maastoeste rykelmän kanssa. Sen jälkeen tulee loiva käännös ja mäki. Uusi este rykelmä ja sitten pitää valita jatkaako niityllä vai meneekö metsään.
Keskivaikea este
,
Keskivaikea este
,
Keskivaikea este


- Metsässä on vaikeita käännöksiä ja korkeitakin maastoesteitä, voit oikaista myös metsän vierestä niittyä pitkin, jossa on pari helppoa estettä. Kumman valitset? Niitty
- Metsän ohituspolulla on alamäki, alamäessä on kaksi estettä, ne ovat molemmat melko matalia, mutta alamäki vaikeuttaa vähän. Kuinka sujuu?
*
Hyvin, Frank tuntuu olevan alan ammattilainen. Alamäki jännittää enemmän minua kuin hevosta.
- Reitti risteää taas yhdeksi ja samaksi, jota kaikki kulkevat
- Tällä pätkällä on jälleen 3 estettä, joista voi valita vaikeustason:
Ensimmäinen on tukkieste
Toinen on aitaeste
Kolmannessa voi valita leveyden ja korkeuden, vaikein on talon näköinen.
* Helpoin, keskivaikea, keskivaikea
- Seuraavaksi voi valita jaksaako ratsastaa vielä pidemmän reitin vai haluaako nopeasti "maaliin". Reiteillä on saman tyyppisiä esteitä. Nopea reitti
- Jos valitsit lyhyemmän reitin, vastaa tähän:
Edessä on vielä kaksi estettä, joissa voi valita vaikeusasteen, niissä ei tosin ole enää vaikeaa vaikeusasteetta. Esteiden jälkeen ylitetään vielä oja, sen voi ylittää kahdesta kohdasta: leveämpi on vaikeampi, ohuempi helpompi. Vaikeampi, vaikeampi, vaikeampi
- Jälkipuinti: Kuinka rata meni mielestäsi, oliko hankala, mitkä fiilikset? Väsyttääkö vai jaksaisitko toisenkin kerran? Jaksamiseni loppuu yhteen kertaan, mutta meno oli hauskaa. Kotona maastoesteitä tulee mentyä aivan liian vähän siihen nähden miten mukavaa se voikaan olla. Tosin ehkä varma ja osaava hevonen vaikuttaa tämänhetkiseen mielipiteeseeni.


- On leirin viimeinen yhteinen ohjelma: Uitto merenrannalla. Aifric tulee mukaan Sissin kanssa johtaen joukkoa.
- Hoitaminen on jo suoritettu ja nyt on aika varustaa hevonen. Tuletko satulan kanssa vai ilman satulaa? Reitti merenrannalle on helppo, suoraa tietä pitkin. Ilman satulaa
- On aika lähteä kohti rantaa, mikä fiilis rannalle kävellessä? Miten heppa kulkee, onko kenties väsynyt maastoesteistä?
*
Frank tuntuu olevan huvin kuulolla ja jopa rento huolimatta sen energialle sopivista olosuhteista. Uitto päätyy olemaan meidän osaltamme (onneksi) rauhallinen ja rento.
- Noniin! Nyt ollaan rannalla! Hevosen kanssa voi jäädä hengailemaan rannan nurmikolle, tai hiekalle, sen kanssa voi mennä kahlaamaan kävellen tai selästä. Voit myös syöksyä suoraan uimaan. Aifric kantoi mukana picnic kamat mukana, joten nurmikolla on tarjottavaa: mansikoita, leipää, nutellaa, sipsejä, karkkia ja muuta. Juotavaakin on kunnolla. Miten nautit leirisi viimeisistä tunneista?
*
Vaikka muut leiriläiset ja hevoset ovatkin mielenkiintoisia ja hyvää seuraa, seuraan Frankin kanssa Aifricia kuin ankanpoikanen. Jutustelen jo nyt tavalliseen tapaan pinnallisia, kuitenkin ennen tallille lähtöä ehdotan tapaamista muulloinkin. Jos Aifricilla on aikaa. Tai kiinnostusta. Paitani kaulus tuntuu tiukalta ja kasvoni punottavat. Jatkan puhumista, tehden selväksi(aivan liian monta kertaa) että nainen voisi kieltäytyä. Se olisi aivan okei.
"It would not be a date- or it could be, I don't know? Maybe? I kind of would like a date- Oh my god I'm asking you to a date."
- Leiriläinen (hahmo): Mitkä fiilikset leiristä jäi?
*
Hyvät. Todella hyvät. Uudelleen esivuonna!


Valmennusleiri Rettenthetetlen (Kesä 2023 KESKEN)

Tétény pääsi Felicia Wilsonin leirihevoseksi ja tämä päiväkirjamerkintä kertoo heidän etenemisestä leirin aikana.

Ensimmäinen leiritunti: 

Felicialla oli vaikeuksia selkäännousussa, koska Tétényllä oli vaikeuksia pysyä paikallaan. Parin yrityksen jälkeen Wilson pääsi orin selkään ilman, että ori lähti hyppelemään omille teilleen. Alkukäynnit sujuivat ratsukolta hiukan kiireisesti, vaikka nainen yritti ääneen rauhoitella ratsuaan. Oria kiinnosti muutenkin lämmittelyn aikana kentän ulkopuoliset asiat enemmän kuin itse ratsastus, mutta vaikeuksien jälkeen Felicia sai orin kuulolle.

Tunti alkaa erilaisilla ympyräharjoituksilla, ei mitään erikoista ja tavoitteena lähinnä tutustua uuteen ratsuun tai ympäristöön. Tiedossa on myös paljon suunnanvaihdoksia, pujotteluja ja siirtymiä. Téteny oli kuitenkin energisellä päällä eikä ajoittain meinannut pysyä Felician hallinnassa. Nainen taas koitti kovasti rauhoitella oria ääniavuin ja istunnalla, jottei joutuisi turvautumaan ohjasta repimiseen.

Loppu tunti kuitenkin alkoi sujumaan kaksikolla melko hyvin olosuhteisiin nähden!




Toinen leiritunti:

Hoitohetken jälkeen ulkona odottaa sateinen tunti kentällä. Feliciaa ei sade kuitenkaan haittaa, mutta Tétényä ei voisi vähempää kiinnostaa sateessa ratsastus. Alkulämmittelyn jälkeen opettaja Aaron West ottaa jokaiselta ratsukolta ohjat pois, tarkoituksena keskittyä tunnilla istuntaan. Ratsukkoa vähän jännittää tilanne.

Jännityksestä huolimatta ohjaaminen alkaa sujua nopeasti: se on hankalaa, mutta Felicia pinnistää Tétényn oikeaan suuntaan joka solullaan ja onnistuu tehtävässään! Tunnilta saadaan myös uusia oivalluksia. Loppu tunti menee aika hyvin, vaikka päästäänkin jopa ravailemaan ilman ohjia.




Agilitytunti:

Leiriohjaaja Jane on sadepäivän kunniaksi pystyttänyt maneesiin agilityradan leiriläisille. Feliciasta idea oli hauska, vaikka tuo olettikin ensin maastakäsittelyä tai hevosten irtipäästämistä. Tosin eräänlaista maastakäsittelyä tämäkin lienee! Ensimmäinen koe, portti kangasliuskoilla, on Tétényn mielestä jo tarpeeksi vastenmielinen sadetunnin jälkeen, eikä se suostu menemään sen ali. Siinä ei kannata tapella liian kauaa, joten kaksikko siirtyy sillan luokse. Nyt Téténykin alkaa olla varmempi tästä agility jutusta, mutta Feliciaa alkaa jännittämään esteen sujuvuus. Lopulta kaksikko pääsee sillan yli mutkitta!

Seuraavana päästään pujottelemaan puomipolulla ja ylittämään vesimattoa. Holtiton Tétény kolhii kavioitaan puomeihin, mutta vesimaton yli se kulkee hienosti ja itsevarmana! Näiden jälkeen päästään kavaleteille, jotka suositellaan suoritettavaksi ravissa. Yrityksistä huolimatta Tétényä ei kuitenkaan kiinnosta nostaa ravia ja ori kolhii ja tiputtelee kavaletin puomit tuosta noin vain! Felicialle jäi kuitenkin agilitystä onneksi ihan hyvä fiilis.


Jatkuu...

Kolmas leiritunti:

-Talutat ratsusi maneesiin, välissä jouduttiin mennä ulkokautta. Ulkona tihutti vielä ja mahdolliset hienot puhtaat varusteet ovat jo rapaiset. Maneesissa on muutama lämmittelyeste ja halkaisijalle on pystytetty pari estettä kolmikaarisen kiemurauran mukaisesti. Lämmittelyt hoidetaan itse esteet mukaan lukien, muistathan kuitenkin huutaa este, kun suuntaat lämmittelyesteelle! Miten suoritat lämmittelyn?

-Teen paljon siirtymisiä, että saisin Tetenyn avuille, joka toimi hyvin! Esteillä ori kiihdytti vauhtia, mutta kuunteli hyvin siirtymisten takia!

-Lämmittelyt suoritettu ja valmennus alkaa! Aifiric selostaa vähän siitä mitä tehdään ja miten tehdään. Ensin harjoitellaan yhdellä esteellä ja lopuksi tullaan koko kiemura este.
Ensimmäinen harjoituseste, arvo vaihtaako hevosesi laukan onnistuneesti: Ei


-Toinen este: ei


-Kolmas: kyllä


- Seuraavaksi kolmikaariselle! Miten ensimmäinen hyppy menee? Nopan luku 3: Hevonen hyppää pupuloikan ja vaihtaa laukan vaikkei pitäisi, seuraavalle kaarelle mennään vastalaukassa!


- Miten reagoit ja ratsastat seuraavalle esteelle? Edessä on laukanvaihtoeste (ellei hevosesi laukkaa tässä vaiheessa vastalaukkaa.) Sanon ”hooo” ja yritän ratsastaa pehmeällä kädellä hevosen hyvään paikkaan.


- Toinen este, no niin nyt pitäisi laukan vaihtua... Arvo miten menee! Hevonen hyppää sulavasti ja itsevarmasti, laukka vaihtuu.


- Miten reagoit? Miten viimeinen hyppy onnistuu? Kerro lisää! Kun huomasin, miten hyvin viimeinen hyppi meni, kiitän Tetenyä paljon äänellä ja taputan sitä, ori vaikutti oikein tyytyväiseltä ja ylpeältä.


- Kolmikaarinen tehdään vielä uudelleen toiseen suuntaan, arvo kuinka se menee: Kolautus - kolautus, mutta vaihto - hyppy: Nostan laukan ja katson estettä, ensimmäiselle esteelle en uskaltanut laukata kunnolla, jonka takia puomi tippui, kääntyminen toiselle esteelle sujuu aika heikosti, jonka myötä tiputettiin toinen puomi. Taputan hevosta ja tiedostan mokani.


Neljäs leiritunti:
- Kentän sijaan Aifric ohjaakin ratsukot niitylle. Niityllä on iso alue, joka on leikattu sopivan pituiseksi hevosille. Aifric tokaisee vain hilpeänä: "Nyt ei ollakaan kentän aitojen suojissa!"Miten uskot pystyväsi hallitsemaan hevostasi ilman aitojen turvaa? (Aika itsevarma)
- Ensin alkulämmittely, arvo miten se sujuu: Kohtuullisesti, heppa on pirteä, mutta kuuntelee apuja hyvin.
- Seuraavaksi taivutellaan hevosia ja koitetaan ainakin pysyä suoralla linjalla sen aikana, kuinka hyvin hevosesi suoriutuu? (4, melkein "suoraan kuin suihkumoottori")
- Tunnilla tehdään myös muuta, ympyröitä, kokoamista, takaosa- ja etuosakäännöksiä. Voit halutessasi selittää lopputunnin meiningistä: Heppa oli paremmin kuulolla kuin eilen, ja sain monta Ahaa-elämystä!


Viides leiritunti:
- Tunnin idea on olla oikeastaan vain pelleily tunti, vaikka mukaan kuuluu vähän hyppäämistäkin. Satulat voi ottaa mukaan kentän reunalle ja laittaa maastoon jos ei halua lähteä pusikkoihin satulatta!
- On aika nousta selkään ja alkulämmitellä satulatta. Kuinka sujuu, meinaatko tipahtaa, tuntuuko ravi pomppuisalta? Teteny oli aika virtaisa, mutta taas siirtymisten myötä rauhoittui!
- Jane kertoo miten jaloilla voi tukeutua hevoseen oikea oppisesti hypätessä ilman jalustimiakin. Sen jälkeen mennään muutama puomi, mitkä fiilikset? Teteny tekee pupuloikat ensimmäisille puomeille, ja tipahdan selästä, seuraavat puomit meni hyvin!
-On ensimmäisen hypyn vuoro, este on matala, lukeutuisi varmasti kavaletiksi, arvo miten se menee:
Horjahdat hypätessä, mutta pysyt kyydissä
- Hypätään toinen este, miten se sujuu? Paremmin
- Saat valita viimeiseksi suoraksi joko kavaletit, 40-50 esteet tai 50-60cm esteet, mitkä valitset? Miten ratsastat? Miten sujuu? Selosta!
Valitsen 50-60cm esteet, koska pidän haasteesta! Pyydän Tetenyä laukkaamaan reippaasti, muistaen eilisen estetunnin virheen, hitaan laukan. Teteny innostuu, mutta kuuntelee kiltisti apuja. Katson estettä, ja yritän katsoa hyvän paikan, mutta sehän ei onnistunut, Teteny joutui hyppäämään läheltä ison loikan, jossa pysyin kyydissä! Ennen seuraavaa estettä saan korjattua asentoni, ja askeleet sattuu hyvään paikkaan, Jes! Päästiin hienolla hypyllä toisen esteen yli.
- On aika lähteä rallittelemaan maastoon. Leiriavustaja tuo Janelle varustetun ratsunsa ja saat nyt päättää, laitatko vielä satulan vai lähdetkö satulatta maastoon: Tietenkin mennään ilman satulaa maastoonkin!
- Jane asettelee leiriläiset vielä jonoon ja lähtee sitten johtamaan joukkoa. Aloitatte rennosti käynnissä, miltä ratsusi tuntuu? Teteny liikkuu reippaasti eteenpäin kuunnellen, mitä puhumme.
- Oops! Lampaat hyppäävät pusikosta muutama poni ja varsa seurastaan ja ylittävät tien, jota ratsastatte. Miten hevosesi reagoi? Hevonen säikähtää tekee pari mini ympyrää paikoillaan ja tipahdat -> Päästin ohjasta irti tippuessani, joten nousin heti selkään ja otin Tetenyn kiinni, onneksi se ei lähtenyt mihinkään. Naurahdin ja minut onneksi puntattiin takaisin selkään!
- Mahdolliset tipahtaneet on saatu takaisin kyytiin ja matka voi jatkua. Kohta Jane nostaakin ravin ja käännytte peltopolulle. Vielä ei saa rallitella, mutta miten on, haluaisitko itse jo rallitella? Entä hevosesi, onko se kiireisellä päällä? Teteny selvästi rauhottui tippumiseni jälkeen, ja ravaa nätisti, joskin hieman kiireisesti.
- Ravaatte sillalle ja sen yli, käännytte pellolle ja sitten saa päästellä. Pelto ei ole ollut siis käytössä muutamaan vuoteen ja siellä kasvaa sitä sun tätä. Se on pyhitetty ratsukoiden rallitteluun. Miten hevosesi lähtee? Heitä noppaa! (3, kohti "tosi hitaasti")
- Miten reagoit hevosen tilaan? Hidastatko? Haluatko lisää vauhtia? Tipahdatko? Kerro lisää! Alkuun jännittää, mutta hetken päästä pyysin Tetenyä jo reippaampaan laukkaan, ori innostui ajatuksesta, ja täysiä laukkaaminen tuntui ihan lentämiseltä!
- Tulitpa joelle ensimmäisenä tai viimeisenä, satulassa tai jalan, on aika kokoontua. Jane muodostaa leiriläisistä jälleen jonon ja nyt on aika ratsastaa sillan yli, tietä pitkin takaisin tallille rauhallisessa käynnissä pitkin ohjin. Tallilla hevoset hoidetaan pois, on iltapuuhien aika ja kohti uutta päivää. Mitkä on fiiliksesi tähän asti? Olen innoissani huomisesta ja vieläkin fiiliksissä päivän peltoralleista!


Kuudes leiritunti:
-Uusi päivä, uudet kujeet. Tänään on vuorossa jälleen kouluratsastusta. Aifricin oma opettaja tulee vierailulle opettamaan kouluratsastusta omalla tavallaan. Hänellä on nimittäin kokemusta sekä modernista, että klassisesta kouluratsastuksesta, ja hän on pyrkinyt yhdistämään parhaita paloja molemmista.
- Koulutunti alkaa ja on alkulämmittelyn vuoro. Sen sijaan, että saisitte tehdä sen vapaasti, Michelsoniksi esittäytynyt opettaja käskee ottamaan jalustimet pois jalasta, ohjat pois käsistä ja sulkemaan silmänne. Mikä fiilis? Eikai taas! Jännittää, miten tämä tulee sujumaan!
- Hevosesi kulkee rauhassa ja onneksi teitä on kentällä vain 5, joten törmäyksiä ei varmastikaan helposti satu. Michelson kuitenkin sanoo nimesi ja pyytää sinua tekemään voltin silmät kiinni istunnalla ohjaten, miten sujuu? Yllätyn, kun Michelson kehuu hienoa, joskin vähän epämääräistä volttia, olimme onnistuneet!
- Seuraavaksi saattekin avata silmänne ja on alkujumpan vuoro. Pyörittelette käsiä ja jalkoja, liikutte selässä, verryttelette jne. Tämän jälkeen Michelson toteaa, että usein jalustinta saa vähän pidentää vertymisen jälkeen. Toisaalta hän ei suostu siihen, jos ratsastaja meinaisi ratsastaa tunnillaan jalka ihan suorana. Pitääkö jalustimiasi pidentää tai lyhentää? Pidentää
- Michelson tykkää yhdistellä klassista ja modernia kouluratsastusta, siksi yllätykseksenne jatkattekin käynnissä. Mies pyytää teitä nyt saamaan hevosen kuulolle ilman, että otatte ohjia vielä käsiin. Kuinka hyvin saat hevosesi kuulolle pelkällä istunnalla? (4 kohti todella hyvin)
- Nyt ohjat saa ottaa käsiin, mutta jatkatte käynnissä. Michelson selittää mitä seuraavaksi tehdään. Hän opastaa käyttämään pääosin istuntaa ja ohja on vain lisävinkkinä hevoselle. Teette mm. muutaman etu- ja takaosakäännöksen. Michelson pyrkii myös saamaan teitä hiukan kokoamaan hevosianne käynnissä. Niin, että takapää on oikeasti töissä. Kuinka paljon sinulla on vaikeuksia? (3 kohti tosi vaikeaa)
- Michelson vähän opastaa sinua, kuinka jatko sujuu? Tajuatko miten homma toimii, onko vaikeuksia edelleen? Vaikeuksia oli vielä hieman, Teteny kuitenkin kuunteli istuntaa huomattavasti paremmin, kuin viime koulutunnilla!
- Tunnin loppupuolella saatte vielä tehdä muutamia ravi-laukka siirtymisiä, miten se sujuu? (3 tosi hyvin)


Seitsemäs leiritunti:
Tétény epäpuhdas, Felicia ratsastaa Eveyllä.


Kahdeksas leiritunti:
-Huomenta leiriläinen! Toisiksi viimeinen päivä! Ohhoh, näin pitkälle on päästy jo! Tänään on vuorossa jälleen vierailijan tunti: Tallin pääkilpailija Shiori Otani pitää estetunnin, jonka aiheena on jumppasarja. Väliohjelmana Alessia opettaa leiriläisille ihmisten ja hevosten venytyksiä, omat hevoset ja hoitsut totta kai mukana! Illan tuntina on leiriläisten toivetunti!
- On aika hakea hevoset, kuinka helposti hevonen lähtee matkaasi? (3 tulee jo vastaan)
- hoitaessa tekee kaiken mahdollisen
- Miten varustat hevosen? Laitan Tetenylle ensin suojat, sitten satulahuovan ja romaanin, siihen satula päälle, jonka jälkeen otin riimun pois, ja Tetenyn pienen karkaus session jälkeen sain suitsetkin päälle!
- Saavut tunnille, alkulämmittelyt hoidetaan jälleen itsenäisesti. Mukana on myös ravi- ja laukkapuomeja joita kannattaa hyödyntää. Miten hoidat lämmittelyn? Teen taas siirtymisiä, koska huomasin niiden auttavan Tetenyn kanssa, ja lähdin harjoittelemaan istunnalla vauhdin säätelyä. menin pari kertaa puomit, vähän kompasteltiin, mutta muuten meni hyvin.
- Nyt tunti alkaa kunnolla, jumppasarja aloitetaan niin, että mukana on vain pari kavalettia ja loput ovat puomeja. Arvo miten sarja menee. Hevonen kolauttaa kaksi kertaa puomiin.
- Sarja tullaan vielä uudestaan, miten korjaat? Miten sarja menee? Ratsastan taas napakamman laukan, ja pidennän hieman ohjaa, että Teteny saisi kaulaa rennommin alemmas.
- Seuraavana on vuorossa jumppasarja, jossa on puomi, kavaletti, puomi, matala este, puomi, kavaletti ja puomi.
Kuinka se meni? Hyppy, yliampuva hyppy, hyppy, kolautus, hyppy, kolautus, kolautus
- Jälleen kerran sarja tullaan uudelleen, miten toimit tälläkertaa, miten suoritus menee? kannustan hevosta reippaampaan laukkaan, eikä kolauteltu enään kun vaan yhtä puomia!
- Vuorossa on jumppasarja seitsemällä noin 50cm esteellä. Arvo kuinka pari ensimmäistä hyppyä suoriutuu: Hevonen ottaa vähintään yhden yliampuvan loikan
- Miten reagoit tilanteeseen? Miten loppu sarjasta menee? Naurahdan ja taputan Tetenyä, keskityn kuitenkin seuraavaan esteeseen jonka Teteny hyppäsi jo paremmin. Loput esteistä meni oikein hyvin, eikä kolauteltu puomeja!
- Seuraavaksi tullaan sama sarja, saat valita tuletko ilman ilman käsiä vai normaalisti: Ilman käsiä
- Miten meni? Ihan hyvin! Teteny pääsi kiihdyttämään vauhtia, jonka takia tiputettiin yksi puomi ja ajauduttiin lähelle vikaa estettä.
- Seuraava jumppasarja on muotoa: puomi, este, korkeampi este, korkea okseri, väli, toinen korkea okseri, pidempi linja, korkea pysty. (Korkeudet riippuvat ryhmästä ja ratsukosta) Miten meni? Hevonen hyppäsi puhtaasti
- Viimeisenä otettiin vielä yksi lyhyempi hyvänmielen sarja, johon kuuluu puomi, kaksi matalampaa estettä, väli, matalampi este, linja ja vähän korkeampi pysty. Tästä kaikki varmasti suoriutuvat edellisen jälkeen. Suorituksen jälkeen saa aloittaa loppulämmittelyt joko kentällä tai halutessaan voi mennä niitylle tai maastoon. Kerro omin sanoin miten meni: Lähdettiin Tetenyn kanssa käppäilemään niitylle, ja poika meni super hyvin ja rennosti! Pari vahinko ravi askelta tuli, kun Teteny luuli, että lähdettäisiin taas rallittelemaan.


Yhdeksäs leiritunti: Toivetunti
-Leikkitunti (Kenttä)
- Ensiksi pelataan peiliä! Peili kääntyy teihin selin ja alatte ratsastaa, valitse askellaji: Laukka
- Jäitkö kiinni? Jos valitsit laukan, arvo tässä, jos ravin tai käynnin, arvo edellisissä. Nopan luku 5: Peilihenkilö ei nähnyt sinun liikkuvan
- Seuraavaksi peilihenkilö kääntyy jälleen selin ja liikutte. Sitten hän kääntyy jälleen, arvo jäitkö kiinni: Peilihenkilö ei nähnyt sinun liikkuvan
- Vielä mukana (kuljin laukassa)
- Kuka ikinä voittikaan, on seuraavan pelin vuoro: Talli palaa. Töttöröitä on yksi vähemmän kuin ratsukoita ja yksi tippuu joka kierroksella.
NAVETTA PALAA! Juoksitko töttörölle? Meinasin, mutta näin ettei moni muu lähtenytkään.
- TALLI PALAA! Tipuitko? En
-TALLI PALAA! Tipuitko? Kyllä
- Viestiin ei välttämättä ole tarpeeksi osallistujia, joten kyhätään sitten viestiradan kaltainen rata ja mennään sitä muuten vain. Radalla on pujottelua, kaviokoukun noukkimista matalalta ja sen laittaminen korkean tolpan päälle, portin avaaminen, satulasta laskeutuminen, omenan poimiminen ja takaisin ratsastus portin ja pujottelun läpi. Mites sujui? Totta kai ompun saa antaa hevoselle radan päätteeksi. Teteny lähti omille teilleen, mutta lopulta päästiin portinkin läpi ja suoritettiin rata. Mutta tossa ei ollut kaikkea.. Omenan jälkeen Teteny päätti, ettei hänellä ole ollut tarpeeksi mahdollisuuksia pitää hauskaa, ja lähti pukkilaukalla kenttää ympäri, tipuin sieltä pepulleen, vähän sattu, muttä hyppäsin vielä selkään


kymmenes leiritunti:
-Alkulämmittelyt hoidetaan matkalla maastoesteille, tietä pitkin voi kulkea käynnissä, ravissa ja laukassa. Metsäpolulla kannattaa mennä ravia tai käyntiä. Miltä ratsusi tuntuu? Miten reagoit sen mielentilaan? Millaisen alkulämmittelyn hoidat? Teteny tuntui rauhalliselta eilisen rodeon jälkeen, joten olin helpottunut siitä. Lähdin tekemään tiellä käynti-ravi siirtymisiä, ja ratsastin ääniavuilla. Metsäpolulla otin vaan käyntiä pitkin ohjin, ja ratsastin välillä lyhyempää ja välillä pidempää käyntiä. Kun pääsimme tielle taas, otin laukkaa, ja koitin saada orin kuuntelemaan taas ääniapuja, joka sujui ihan hyvin.
- Maastoesteradalla hypätään ensin muutama lämmittelyeste. Harjoitusesteet sopivat kaikille ja ovat melko matalia ja helppoja. Miten ensimmäinen este sujuu? Hevonen hyppää hyvin
- Miten reagoit? Miten seuraava hyppy sujuu? Taputan Tetenyä ja kehun sitä äänellä, seuraavasta hypystä päästiin myös hyvin yli
- Seuraavaksi tullaan linjaa, arvo ensimmäinen hyppy: Hevonen kieltää esteen -Horjahdan jonkin verran ja taputan Tetenyä, tulemme uudestaan esteen ja se sujui paremmin, tulimme hieman pohjaan, mutta ori hyppäsi hienosti sen ja seuraavan esteen.
- Linjan toinen este: Hevonen hyppää pupuloikalla esteen
- Välikäynnit. Aifric selostaa, että välikäynnin jälkeen voi halutessaan hypätä vielä muutaman treeniesteen, jotka ovat vaikeampia ja korkeampia. Tämä ei ole pakollista, voi hypätä uudestaan vielä ne pari helpompaa estettä tai vain kävellä. Mitä teet? Yritäm haastavempia esteitä.
- Lopuksi mennään maastoesterataa yksitellen
Rata menee näin:
Voit valita aina yhdestä kohdasta kolme eri estettä, matala ja helpompi, keskivaikea, joka on vähän korkeampi tai vaikea este. Kahdessa kohdassa valitaan myös reitti sen mukaan haluaako tietynlaisia esteitä tai lyhyemmän reitin. Mitkä fiilikset? Hyvät fiilikset, mietin jo mielessäni, miten aijon kannustaa Tetenyä isommille esteille.
- Radan alkupätkä:
Lähdet alusta kohti ensimmäistä estettä, joka on keskellä niittyä. Se on pidemmän matkan linjassa toisen maastoeste rykelmän kanssa. Sen jälkeen tulee loiva käännös ja mäki. Uusi este rykelmä ja sitten pitää valita jatkaako niityllä vai meneekö metsään. Helppo, keskivaikea, vaikea
- Metsässä on vaikeita käännöksiä ja korkeitakin maastoesteitä, voit oikaista myös metsän vierestä niittyä pitkin, jossa on pari helppoa estettä. Kumman valitset? metsä
- Metsässä on monta estettä ja mutkaa:
Alussa on yksi vähän matalampi este. Sitten saa valita keskivaikeasta ja vaikeasta esteestä. Sitten tulee tiukka mutka, polku pienenee haastavaksi, hyppy ylemmältä tasanteelta alemmalle. Tämän haastavan hypyn jälkeen palataan nopeasti leveämmälle tielle, hypätään kaksi estettä ja tullaan sitten ulos metsästä. Arvo kuinka reitti sujuu: menettelee, ihan ok, tosi hyvin, kohtalaisesti, ihan ok, hyvin, kehnosti
- Tällä pätkällä on jälleen 3 estettä, joista voi valita vaikeustason:
Ensimmäinen on tukkieste
Toinen on aitaeste
Kolmannessa voi valita leveyden ja korkeuden, vaikein on talon näköinen.Helpoin , vaikein, helpoin
- Seuraavaksi voi valita jaksaako ratsastaa vielä pidemmän reitin vai haluaako nopeasti "maaliin". Reiteillä on saman tyyppisiä esteitä. nopea reitti
- Jos valitsit lyhyemmän reitin, vastaa tähän:
Edessä on vielä kaksi estettä, joissa voi valita vaikeusasteen, niissä ei tosin ole enää vaikeaa vaikeusasteetta. Esteiden jälkeen ylitetään vielä oja, sen voi ylittää kahdesta kohdasta: leveämpi on vaikeampi, ohuempi helpompi. helpompi, helpompi, vaikeampi
- Jälkipuinti: Kuinka rata meni mielestäsi, oliko hankala, mitkä fiilikset? Väsyttääkö vai jaksaisitko toisenkin kerran? Oon niin ylpeä Tetenystä! Tästä hepasta tuli yks lemppareista! Oli paljon haastetta, mutta heppa suoritti super hienosti! Tuntuu, että en pystyisi enää toista kertaa menemään, oli senverran paljon tehtävää jo tuossa😂

Lopun uitto pikana:
- On aika lähteä kohti rantaa, mikä fiilis rannalle kävellessä? Miten heppa kulkee, onko kenties väsynyt maastoesteistä?
*
Teteny on erittäin rauhallinen, ja kävelee tyytyväisesti allani, taputtelen sitä ja juttelen sille viikon touhuista.


- Noniin! Nyt ollaan rannalla! Hevosen kanssa voi jäädä hengailemaan rannan nurmikolle, tai hiekalle, sen kanssa voi mennä kahlaamaan kävellen tai selästä. Voit myös syöksyä suoraan uimaan. Aifric kantoi mukana picnic kamat mukana, joten nurmikolla on tarjottavaa: mansikoita, leipää, nutellaa, sipsejä, karkkia ja muuta. Juotavaakin on kunnolla. Miten nautit leirisi viimeisistä tunneista? Pyydän Aifriciä ottamaan kuvan minusta ja Tetenystä veden äärellä. Halaan hevosta ja samalla silmästäni valuu pieni onnenkyynel. Lähdin kahlaamaan ensin Tetenyn kanssa taluttaen, mutta pian olimme jo selästä käsin polskimassa vedessä! Vedestä päästyä nappasin mansikan piknik korista ja syötin sen Tetenylle. Halasin tuota vielä kovasti, jonka jälkeen menin itsekkin syömään mansikoita.


- Kiitos tästä leiristä, erikoiskiitokset ihanalle ja opettavaiselle Tetenylle, oli tosi opettavaista, ja varmasti olen tulossa ensi vuonna, jos vain järjestetään uudestaan! Tulee ihan varmasti ikävä TiiTiitä❤️

Puhkumme energiaa, mutta tiedän sen kohta olevan ohi (Kesä 2024)

 Olemme Sissin kanssa nauttineet kesästä. Sissi on virkeä ja pirteä, oma itsensä, joten olemme uskaltaneet treenata ja käydä kilpailuissa. M...