Royal Gardens estevalmennus (13.12)

 Royal Gardens

Valmennustaso: 120cm

Valmentajana Ulriikka Arvo


-Alkubriiffi rata piirros)
Ulriikka oli kehitellyt joulun alla hyvän mielen esteradan, joka keskittyi enemmän tekniseen ratsastamiseen kuin estekorkeuteen. Tehtävät eivät olleet tarkoituksella tehty vaikeiksi, mutta vaati silti ratsastajalta kuin hevoselta keskittymistä. Kuitenkin kaikki pääsivät lopuksi hyppäämään toivomaansa estekorkeutta radan merkeissä. “Näin joulun alla on tarkoitus pitää itsetunnon kohotus treeni ja siksi keskitytään enemmän tekniseen ratsastamiseen kuin siihen, minkä korkuisia esteet ovat. Onhan tämä kouluratsastusta esteiden välissä”, Ulriikka hymyilee ja valmistelee ratsukoita tehtäviin. Tämä oli hänen ensimmäinen valmennusnäyttö ja siksi oli hieman hermostunut, mutta pyrki olla näyttämättä sitä valmennettaville.

“Päätehtävä on kaarevien tien ratsastaminen ja suoristaminen. Yksi rata on kolmikaarisella ympyrällä (punainen rata), toinen tehtävä on puoliympyrällä (sininen rata), tietenkin perus suoraa linjaa verryttelynä. Päärata etenee siten, että tulette perus suoran linjan, siihen tulee neljä laukka askelta, että ehditte kääntää päädyssä. Muuten tulee seinä vastaan. Käännytte oikealla toiselle suoralle, sitten alkaa se vaikein osuus. Käännätte ympyrälle, hyppäätte pääty esteen. Muista hyvä suoristus ja laukanvaihto. Vasemmalle ja keskieste, ja sitten joka toinen takaisin oikealle ja toinen vasemmalle ja hyppäätte pääty esteen”, Ulriikka selosti ja lähti sitten valmennettavien kimppuun.
"Selkeästi vaikea valmennus, koska täällä oli pelkkiä hurjapäitä liikenteessä", Ulriikka hymyili.


Alkaa klo 16, maneesi, 100-120cm ryhmä


Ulriikalla oli suorastaan kunnia nähdä nuorten hevosten estehallimestaruuksien voittaja aivan läheltä. Hopeanmusta tamma eteni tarmokkaasti maneesissa, vaikka roikkuvat joulupallot esteiden puomien välissä oli ajoittain murhaavan katseen kohteena. Verryttelyssä Sissi eteni isosti ja rohkeasti sekä maapuomeilla laukassa liioitteli, että ylitse laukkaamisen sijasta hyppäsi oikein huolella. “Muutama pidäte, ettei mene ihan niin vauhdilla”, Ulriikka neuvoi ja Sissi reagoi heti Aifricin kevyeeseen pidätteeseen.

Suorilla linjoilla tamma venytti itseään puomin ja esteen väliin, että neljän ja viiden, ja jopa kolmella askeleella ei ollut ongelmaa hypätä verryttelyesteistä yli. Jo viidellä askeleella teki tiukkaa, kun Aifric joutui kokoamaan tammaa. Kuudella askeleella tamma tuli korvat luimussa ja kyseenalaisti hidasta vauhtia. “Kolme on liian vähän. Pidätteet läpi ja jos tulee ihan täysiä, niin rauhoita kunnolla ennen estettä. Tee vaikka ympyrä esteen ja maapuomin väliin, jos ei suostu pidätteitä kuuntelemaan”, Ulriikka katsoi kauhistuneena, kun Sissi räpiköi kaikki jalat ristissä täyttä vauhtia kohti estettä ja estekorkeutta oli vielä vasta metri.

Kun suurimmat energiat saatiin verryttelyssä pois palautui tamma normaaliin työnarkomaani olemukseensa. “Tiedä oliko jotain esittämisen halua”, Aifric kuittasi ja ratsasti tammaa tarkasti kohti kaarevaa linjaa. Hitaasti mentiin, mutta ei vetelästi vaan terhakkaasti. Erikoisesteille Sissi otti enemmän ilmavaraa, kun tamma kyttäsi kiiltäviä ja kahisevia koristeita. “Ei haittaa, hyvin menee. Jatkaa kivasti lyhyttä laukkaa esteen jälkeen. Yhteistyö toimii hyvin, vaikka ajoittain on aika päätöntä menoa”, Ulriikka kehui. Aifric ratsasti huolelliset tiet ja ennen estettä Sissi otti muutaman spurtti askeleen, mutta palautui pidätteestä takaisin.
Radalla Aifric sai olla tarkka, ettei tamma tule kaatuneena kaarevalle uralla. Tarvittiin epäsuoraa ulko-ohjaa ja sisäpohjetta, että tamma pysyy asettuneena ja taipuneena ympyrän kaarella. “Kevyt suoristaminen ennen estettä ja voit asettaa ulos, että vaihtaa laukan esteen päällä”, Ulriikka neuvoi.
Loppuvalmennuksessa sujui hyvin, kun Aifric huolehti tarkasta lähestymisestä ja suoruudesta sekä tasapainosta. “Se meni kivasti. Voittajamateriaalia”, Ulriikka virnuili, kun hopeanmusta tamma ravasi puuskuttaen eteenpäin.


- Alkubriiffin ja ratsukkokohtaisen valmennuksen on kirjoittanut R. VRL-13369!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maastossa II

11.8.23 Heräsin kolmelta yöllä ukkoseen. Kartanon katto paukkui myrskytuulessa ja salamat välkehtivät verhojen takaa. Rankkasade piiskasi ni...