Kouluvalmennus Royal Gardensissa 16.11.2022

 Royal Gardens

Alkubriiffi

Sumu oli laskeunut vuoristolta alas kartanon niskaan, mutta Kiaranin mielestä vielä oli hyvin näkyvyyttä pitää valmennukset ulkona yksityistallin hyvin valaistulla kentällä. Kiaran järjesti Alkubriiffin kentällä, jossa Loius ratsasti silmäterällään Rizillä. Tarkoitus oli havainnollistaa ja syventää vastauksia ratsukoiden esittämiin kysymyksiin.
Hän oli erittäin yllättänyt, kun oli esittänyt kysymyksiä valmennuksen aiheesta.
“Ei ole väärin sanoa, että avotaivutuksessa käännetään etuosa pois uralta. Mutta avotaivutuksessa pääpointti on tehdä taivutus tasaisesti koko rungosta. Liike ei pysähdy kaulaan, lavoille tai selkään. Liikkeen on mentävä kokonaan läpi”, Kiaran selitti ja huomasi, että hetkessä useamman mielikuva avotaivutuksesta muuttui hetkessä.
“Me emme halua vetää kaulaa sisälle ja antaa takaosan pulpahtaa ulos. Siinä vedetään turhaan kaulaa linkkuun ja paino on liikaa takaosalla, ettei lavat pääse työskentelemään. Avotaivutus on ennen kaikkea kokoava liike, takaosan pitäisi hännän tyvestä laskea, hevonen ikään kuin istuu, ja lapojen pitäisi irtaantua sekä kohota ylöspäin. Sitä on kokoaminen. Eli ei ole väärin ajatella, että avotaivutus tuo lapoihin irtonaisuutta ja etuosan kevyeksi. Avotaivutus on ratsastuksen aspiriinia”, Kiaran jatkoi selittämistä ja seurasi ratsukoita haukan tarkalla katseella. Mikään yksityiskohta ei jäänyt mieheltä huomaamatta.

Loius ratsasti Riziä pitkillä kankiohjilla ja kapsonilla. Ori käveli reippaasti ja pelkästä istunnasta ori teki pituushalkaisijalla avotaivutusta.
“Avotaivutuksessa ei vedetä kaulaa ulos, mutta esimerkiksi kapson ohjalla voidaan vähän johdattaa päätä pois liikkeen suunnasta. Taivutus halutaan tasaisesti rungosta, ei pelkästä etuosasta. Kuten Loius nyt demoaa pituushalkaisijalla mitä eroa on tuupata pelkkä takaosa pois ja johdattaa kaulaa, versus taivutus tulee koko rungosta ja kaula menee pois liikkeen suunnasta ja vain etuosa siirtyy uran sisäpuolelle. Hevonen pysyy helposti kolmella ja neljällä uralla ja huomaatte, että ratsu hieman jo kohoaa etuosasta”
“Merkeistä sen verta, että monelle on perinteisessä muodossa opetettu että ensin haetaan hyvä asetus ja taivutus. Esimerkiksi hyvä lähteä voltilta ja jatkaa sitten suoraa uraa. Ulko-ohja säätelee asetusta, ettei kaula käänny liikaa ja sisäpohje pitää hevosen linjalla, ettei käänny takaisin uralle. Moni saattaa siirtää ulkopohkeen taakse, ettei takaosa karkaa. Mutta annetaan Loiuksen vielä demota, että liike tulee istuinluista ja omasta kehonkielestä. Hän hieman johdattaa kapson ohjalla ja sitten siirtää lantiota liikkeen mukaisesti. Ja näin tekee hienon avotaivutuksen. Monesti istunta riittää, että lopussa voidaan kokeilla toimiiko muilla. Uskon, että toimii. Laitan vaikka pääni pantiksi. Mutta eiköhän anneta aplodit Rizille ja Loiusille ja hypätä omien ratsujen kyytiin. Ryhmä 1, olkaat hyvät”, Kiaran kiitti ja kumarsi sekä jäi odottelemaan, että ensimmäiset kolme ratsukkoa saapuvat maneesiin.


Ryhmä 3, klo 17

Kiaran oli vähitellen lämmennyt puoliverisille, sillä K.O. kasvateissa oli sitä jotain. Ihastuttava hopeanmusta tamma sinisillä silmillä käveli rennosti uraa pitkin. Samantien tuli mieleen Aino Vallan K.O. Belliatulus. Molempia tammoja yhdisti ihastuttava jopa eksoottinen väritys. Rohkea tamma ei välittänyt tummanrautiaan säikähtelyistä, vaan keskittyi täysin työntekoon. Aifric aloitti voltin kautta avotaivutusta.
“Taipuu erittäin hyvin ja tasaisesti koko rungosta. Se myös hyvin heti hakee liikettä ylämäkeen”, Kiaran kehui ja seuraili ratsukon etenemistä. Muutaman hyvän käynti avotaivutuksen jälkeen Aifric siirsi tamman pehmeästi raviin. Liike jatkui hyvin ylämäkeen ja tamma jaksoi kannatella itseään. Ravissa tempo tahtoi hidastua, mutta avotaivutuksen taivutus jatkui liikkeen aikana tasaisena sekä tamma taipui koko rungosta. Muutaman kerran liike tipahti, kun vauhti jäätyi liian hitaaksi. Sissi ei jaksanut enää kannatella itseään, vaan tiputti vauhdin käyntiin ja koottu muoto katosi.
“Ei haittaa. Siirrä takaisin raviin ja anna sen ravata omaa tahtia. Se saa tulla koottuna tai rennossa muodossa. Miten sen jaksaa kannatella itseään”, Kiaran neuvoi ja tamma liikkui hillitymmin kootussa muodossa. Toiseen suuntaan avotaivutus oli selkeästi helpompi, että Sissi alkoi tarjoa hieman liioiteltua liikettä.
“Ulko-ohja pitää asetuksen maltillisena. Kaula ei saa taittua linkkuun”, Kiaran neuvoi ja seuraavaksi Aifric siirsi tamman takaisin käyntiin, ja siitä lähti pituushalkaisijalle.

Pituushalkaisijalla kääntöavuista Sissi lähti heti uudelle voltille. Aifric vei ulkopohkeen taakse ja piti sisäohjan maltillisena, että tamma jatkoi suoraan avotaivutuksessa. Hieman liike karkasi, tempo hidastui ja takaosa karkasi ulos. Mutta seuraavalla kerralla tuli paremmin, kun huolehti ulkopohkeesta.
“Ulkopohje on nyt sun seinä. Jos lähestyminen kulmasta on huono, voit tehdä voltin ennen suoralle tuloa. Älä kuitenkaan suorista”, Kiaran neuvoi. Aifric sai vahtia, että takaosa pysyy alkuperäisellä linjalla ja etuosa siirtyy sisäpuolelle, ja siitä kaula liikkeen suunnasta pois.
“Käännä hieman enemmän lantiosta. Nyt läpi liike katoaa ja taivutus tyssää lapojen kohdalle. Katso pitkälle eteen”, Kiaran ohjeisti.
Laukassa Aifric keskittyi laukan ylläpitoon, että tempo ja rullaava liike säilyy. Hieman hän voi hakea avotaivutus ajatusta, että Sissi hieman kohosi ylämäkeen. Muutaman askeleen verran tamma jaksoi laukata ylämäkeen ja ottaa sisäjalkaa kunnolla alle ennen kuin liike valahti rennompaan muotoon. Loppuraveissa Sissi eteni hyvin eteen-alas pää nyökkyen liikkeen mukana.

- Alkubriiffin ja ratsukkokohtaisen valmennuksen on kirjoittanut R. VRL-13369!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maastossa II

11.8.23 Heräsin kolmelta yöllä ukkoseen. Kartanon katto paukkui myrskytuulessa ja salamat välkehtivät verhojen takaa. Rankkasade piiskasi ni...