Royal Gardens kouluvalmennus (18.12)

Royal Gardens


Alkubriiffi (carré- demokuva)

Ennen valmennusta Loius halusi demota oppilaille tulevat tehtävät, ettei mikään tule yllätyksenä ja kaikilla on suurinpiirtein tietoa mitä tulee tehdä. Kaikkien istuttua maneesin katsomoon Luciano saapui kullanvärisen orin Tesoron kanssa. Ratsukko lähti verryttelemään ja Loius kertoi mitä sulkutaivutus on: “Sulku- ja avotaivutus sekä vastataivutus ovat hevosta kokoavia liikkeitä, ja minun suosikki liikkeitä. Niitä ei tarvitse ratsastaa pelkällä suoralla linjalla seinään tukeutuneena. Sulkutaivutuksessa mennään liikkeen mukaisesti, kun avotaivutuksessa mennään liikkeestä pois päin”, Loius kertoi.

“Vanha klassinen koululiike carré on erinomainen tapa lähestyä sulkutaivutusta ja myös piruettia. Teemme carréssa muutamaa variaatiota, mutta neliötä voi ratsastaa tuhansilla eri tavoilla”, Loius kertoi ja antoi Lucianon demota ensimmäisen osan. Tässä neliön kulma ratsastettiin ¼ piruettia. Ratsukko lähestyi sulkutaivutuksessa, teki kulman ja jatkoi sulussa ennen suoristamista. Toinen variaatio oli lähestyä neliön kulmaa sulkutaivutuksessa, päädyssä puolipiruetti ja siitä jatkaa avotaivutuksessa. “Kuulostaa vaikealta, mutta on hevoselle kuin ratsastajalle hauskaa tekemistä. Vaatii vähän aivotyöskentelyä ja hevoselta hyvää kehonhallintaa!”, Loius kertoi, kun carré oli useammalle ratsukolle vieras käsite.

“Noin nyt voimme aloittaa. Ryhmä 1 on puoli tuntia aikaa valmistautua”, Loius hymyili. Ratsukot ovat jaettu klassiseen ja perinteiseen ryhmään, sen perusteella mitkä avut hevoselle kuin ratsastajalle on opetettu. Loius oli suorastaan otettu, että paikan päällä oli enemmän vanhojen mestareiden oppeja kunnioittavia ratsukoita. Vaikka perinteinen ryhmä saa ratsastaa omalla tyylillään, ei Loius halua nähdä esimerkiksi half passissa showliikettä. "Takajalat eivät saa mennä liian ristiin tai painopisteen yli", Loius totesi vielä, kun ryhmäläiset saapuivat maneesiin. (Ulkotakajalka ei saa mennä punaisen viivan yli) (parempi)




Tuttua ratsukkoa oli aina mukava päästä valmentamaan, kun suunnilleen tiesi missä mennään. Chevy oli rohkea tamma, joka ei välittänyt muiden hevosten läsnäolosta. Loius on nähnyt ratsukon alta escuelan I-tason luokissa ja menestyneen ihan kohtalaisesti, että tamman pitäisi osata valmennuksen kuviot.
Carré onnistui kootussa käynnissä erinomaisesti ja Chevy malttoi keskittyä, mutta vauhdin lisääntyessä tamma innostui ja keskittyminen herpaantui. “Kevyet puolipidätteet ennen käännöstä, niin saat loistavan piruetin aikaiseksi”, Loius kehui. Chevy on iso tamma ja siksi pienellä neliöllä on vaikea kääntää hevosta, mutta Rickon voi ratsastaa tammaa yhtä hyvin isommalla neliöllä. Kunhan kulmat ovat neljäsosa piruettia tai tulee selkeä sulku-puolipiruetti-avo siirtyminen. “Tammassa on paljon potentiaalia, kunhan malttaa keskittyä ja olla avuilla. Se selkeästi osaa, mutta vauhti saa tamman innostumaan”, Loius kehui. “Jos tehtävä tuntuu vaikealta, voit tehdä ensin isompaa kulmaa ja vähitellen tehdä jyrkempää. Kunhan ottaa sulkuaskeleen rungon alle eikä keskimassapisteen yli”, Loius jatkoi ja Chevy alkoi vähitellen vetryä sekä nousta edestä enemmän ylämäkeen. Ei täydellisesti, mutta asteittain.

Piruetti onnistuu laukassa ensin isolla ympyrällä, joka tiivistyi vähitellen. Aluksi tamman tasapaino oli hukassa, mutta Rickon korjatessa omaa istuntaa ja istuinluita pääsi Chevy paremmin pystympään. “Varo ettet jää istunnasta puristamaan. Istuinluiden kääntö ja kankiohjan kevyt kokotus riittää kokoamisen merkiksi. Muista olla varovainen kankiohjan kanssa, ettei sitä käytetä muuhun kuin kokoamiseen”, Loius neuvoi. Half pass sujui hyvin ja Rickon sai hyvin valvottua, ettei tamma astu liikaa ristiin. Tehtävä sujui kootussa ravissa ja laukassa, kun Chevy malttoi keskittyä.
Lopputehtävä eli kaikkien yhdistäminen half pass-piruetti-half pass oli kaikille kunnon aivopähkinä. “Ei ole väliä kuinka jyrkkä lävistäjä on tai kuinka isoksi piruetti menee, kunhan ratsastaa siististi ja hevosta kuunnellen. Keskity siihen hetkeen äläkä stressaa ennakkoon”, Loius neuvoi. Aluksi oli hieman sähläämistä ilmassa ja tamma näytti turhautumisen merkkejä, mutta Rickon muuttaessa istunnan rennommaksi ja avut selkeämmäksi alkoi tehtävä onnistua molempien osalta. “Me näemme viikon päästä uudestaan”, Loius tokaisi, kun olivat sopineet valmennusviikonlopun.

- Alkubriiffin ja ratsukkokohtaisen valmennuksen on kirjoittanut R. VRL-13369!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maastossa II

11.8.23 Heräsin kolmelta yöllä ukkoseen. Kartanon katto paukkui myrskytuulessa ja salamat välkehtivät verhojen takaa. Rankkasade piiskasi ni...